Do nové sezony s novou podlahou na jevišti. Letní opravy jsou v Moravském divadle v plném proudu

Nejzásadnější letní opravou, které se tradičně během prázdnin v Moravském divadle realizují, je kompletní oprava podlahy jeviště a příručního skladu dekorací. Demontážní práce začaly už v polovině června. Podlaha by měla být hotová do 19. srpna. Jeviště bude od nové sezony zdobit také nová opona.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

Časově a finančně nejnáročnější ze všech letních oprav je oprava podlahy jeviště a příručního skladu. „Jedná se o montáž kompletně celé podlahy jeviště a bočního skladu dekorací. Dodavatelská firma proto začala okamžitě po posledním představení, které se v budově odehrálo 14. června. V tuto chvíli je hotová demontáž původní podlahy, montáž trámové konstrukce a začala instalace podlahových panelů na jevišti,“ uvedl technický náměstek Moravského divadla Bohuslav Kraus. Podlahové panely jsou lepené z borovicového dřeva. Po jejich instalaci bude následovat nátěr. Součástí opravy je také nová elektrifikace zapuštěná v podlaze.

Podlaha jeviště prošla kompletní rekonstrukcí naposledy v roce 2001. „Po letech, kdy jsme se v rámci letních oprav soustředili hlavně na renovaci svrchního pláště budovy, přišly na řadu palčivé rekonstrukce uvnitř divadla. Podlaha na jevišti byla prioritou,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Výhodou oproti prkenné podlaze je, že se při lokálním poškození vymění pouze konkrétní panel, není nutné vytrhávat a nahrazovat celá prkna. Nová podlaha má také jinak řešený systém výklopného panelu před forbínou. Když bylo doposud potřeba vyrovnat jeviště, musely se přiložit kusy externích panelů. Nynější systém umožní posunout sklon podlahy nad orchestřištěm flexibilně. Podlaha by měla být hotová do 19. srpna. Dodavatelem je firma KL Techstage. Celkové náklady na opravu podlahy jsou zhruba 4,4 milionu korun včetně DPH, z toho 1 milion korun přispěje zřizovatel.

Kromě nové podlahy bude jeviště zdobit také nová opona, která bude vyrobena z materiálu o stejné gramáži a v barvě jako ta současná. Náklady na novou oponu jsou 260 tisíc korun vč. DPH.

Standardně budou v dílčích částech budovy divadla probíhat větší úklidy, malování, drobné opravy a podobně.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj