Francouzi, Maďaři, Rakušané, Němci a čeští vojáci: Mezinárodní festival vojenských hudeb je za dveřmi

O posledním prázdninovém víkendu budou centra Olomouce i Kroměříže patřit vojenským hudebním souborům. Ve dnech 30. srpna – 1. září se zde uskuteční XXVIII. mezinárodní festival vojenských hudeb. Hlavními pořadateli této tradiční akce jsou Posádkové velitelství Praha, statutární město Olomouc a město Kroměříž. Zahraniční hosté festivalu – zahraniční vojenské orchestry letos přijedou z Maďarska, Francie, Německa a Rakouska.

Vojenské soubory rozezní Horní náměstí | Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská

„Dlouholetá tradice festivalu nejen že odkazuje na význam působení armády v Olomouci v době, kdy byla vojenskou pevností, i v současnosti, ale zvláště v letošním ročníku se odráží také vztahy s našimi zahraničními partnery. S Maďarskem, Francií a Německem už mnoho let udržujeme přátelské vztahy a pojí nás společné projekty skrze spolupráci s našimi tamními partnerskými městy. V Rakousku sice Olomouc přímo partnerské město zatím nemá, přátelské vztahy ale myslím krásně ilustruje letošní Rakouská sezóna v Olomouci,“ uvádí primátor města Olomouce Miroslav Žbánek

Festival bude zahájen v pátek 30. srpna od 15 hodin na Horním náměstí v Olomouci koncertem Posádkové hudby Budapešť z Maďarska. Následně zazní tóny z Francie a Německa. Od 18:00 hod. se v kostele sv. Mořice uskuteční chrámový koncert Vojenské hudby Tyrolsko z Rakouska a od 19:30 koncert Ústřední hudby Armády České republiky se sólisty Hanou Holišovou a Martinem Chodúrem na Horním náměstí. „Exhibice zahraničních vojenských orchestrů vždy přiláká na Horní náměstí mnoho Olomoučanů i návštěvníků města a nejinak tomu bývá na večerních koncertech. Mezinárodní festival vojenských hudeb už je neodmyslitelnou součástí olomouckého kulturního kalendáře a i letošní obsazení a program slibují jedinečný zážitek,“ je přesvědčen náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Oficiálně bude celý festival odstartován v sobotu 31. srpna 2024 od 10 hodin na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na sérii exhibičních vystoupení zahraničních orchestrů a zcela nové vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky. Celý program festivalu doplní i ukázka motorizované jednotky Vojenské policie a vystoupení mažoretek ze ZUŠ Mohelnice. Po celou dobu festivalu bude možné navštívit i prezentační stánky útvarů Armády ČR.

Dne 31. srpna 2024 od 16:00 hodin zahájí Posádková hudba Budapešť festival v Kroměříži na Velkém náměstí svým koncertem. Následovat budou koncerty obrněné jízdy Mety z Francie, Vojenská hudba letectva z Německa a Vojenská hudba z Rakouska. Od 20:00 hod. vystoupí Ústřední hudby Armády České republiky se sólisty Hanou Holišovou a Martinem Chodúrem.

Foto: Daniel Schulz

Oficiální zahájení festivalu v Kroměříži se uskuteční v neděli 1. září 2024 od 10 hodin na Velkém náměstí. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na totožný program, jaký bude představen v sobotu odpoledne v Olomouci.

Na co se mohou návštěvníci festivalu nejvíce těšit, vysvětluje plukovník Radek Šíba, velitel Posádkového velitelství Praha: „ Letošního XXVIII. ročník festivalu se zúčastní opět čtyři zahraniční orchestry. Z domácích se představí Ústřední hudba Armády České republiky se svým novým showprogramem. V rámci festivalu se můžete těšit například na chrámový koncert vojenské hudby z Rakouska nebo na netradiční nástrojové obsazení a uniformy orchestru z Francie. V rámci hlavního programu festivalu bude zajímavé vidět hudebníky z Německa, Maďarska, či dynamickou ukázku motorizované jednotky Vojenské policie nebo vystoupení mažoretek. Rád bych také pozval posluchače na koncert Ústřední hudby AČR se sólisty Hanou Holišovou a Martinem Chodúrem, který se koná v předvečer zahájení festivalu na Horním náměstí v 19:30 hodin.“

Více informací o XXVIII. mezinárodním festivalu vojenských hudeb a ilustrační fotografie všech zúčastněných jednotek naleznete na www.pvpraha.army.cz - v záložce aktuality.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj