Olomoucké Vánoce se přiblíží i k řece. Náplavka se promění v adventní zázrak

Olomouc se letos dočká zcela nového pojetí vánočních trhů. Od 27. listopadu do 22. prosince ožije olomoucká náplavka adventní atmosférou, světly, hudbou a vůní punče. Projekt Vánoční náplavka, za kterým stojí Šimon Pelikán, kapitán Plaveb Olomouc, a Petr Heneš, zakladatel Long Story Short, propojí gastronomii, kulturu i jedinečné kouzlo místa u řeky.

Náplavka v době adventu ožije speciálním kulturním a gastronomickým programem | Zdroj: Šimon Pelikán

Cílem projektu je přenést kouzlo Vánoc tam, kde se lidé setkávají přirozeně, na náplavku, k řece. Návštěvníky čekají čtyři prodloužené adventní víkendy od čtvrtku do neděle plné zážitků, výborného jídla, hudby i programů pro děti. Kromě nedělních brunchů, plaveb vyhřívanými a osvětlenými loděmi, čekají návštěvníky i teplé chill zóny s výhledem na řeku.

Na pódiu se představí například Marcell, Swingalia, No Barriers, Lucy & Hang Over, KJ SAX a další interpreti, kteří doladí vánoční atmosféru.

Jinak ve všední den a jinak v neděli

O gastronomickou stránku se postarají známé podniky jako Long Story Short, Bistro Central, Olopunč, Pizza Hradlo, Pikola, Vulcanus Gril či Balikejk. Jak prozradil Šimon Pelikán, koncepcí akce je připravovat čtvrtky především pro studenty, pátky pro olomouckou mládež, soboty pro turisty a neděle pro celé rodiny s dětmi. Pro děti zde bude v neděli například loutkové divadlo a další program. "Nejen kulturní, ale i gastronomická nabídka se bude v neděli lišit od nabídky ostatních dní," uvedl Petr Heneš s tím, že v nabídce budou i klasické brunche.

Šimon Pelikán a Petr Heneš

Vratné kelímky aneb s respektem k přírodě

Součástí konceptu je důraz na udržitelnost a ekologii. Návštěvníci se mohou těšit na vratné kelímky s originálním designem, jednotnou vánoční výzdobu a férový přístup k prodejcům i partnerům.

„Chceme, aby trhy měly styl, byly přátelské k lidem i k přírodě. Nejde jen o prodej, ale o sdílení atmosféry, zážitků a radosti,“ říká Šimon Pelikán, zakladatel Plaveb Olomouc a spoluorganizátor akce, který v minulém týdnu otevřel na Dolním náměstí v Olomouci Olopunč U Kapucína.

Místo, kde se potkává město

Za kurátorským výběrem stánků stojí Petr Heneš, kreativní vizionář, šéfkuchař a spolumajitel oceněného podniku Long Story Short a nového Bistra Central. Jeho rukopis se v projektu promítá do podoby „gastro scény“, konceptu, který spojuje moderní poctivou kuchyni, vůně Vánoc a lokální suroviny.

„Jídlo je pro mě způsob, jak lidi spojovat. Vánoce mají vlastní chuť. Je v ní něco domáckého i slavnostního. Chtěli jsme, aby se to odrazilo i na náplavce. Aby sem lidé nepřišli jen “na něco teplého do ruky“, ale za zážitkem. Za kuchyní, která má energii, nápad a která dělá z Vánoc něco víc než jen frontu u stánku,“ doplňuje Petr Heneš.

Nové vánoční osvětlení

Projekt vzniká ve spolupráci s městem Olomouc a dalšími partnery. Město Olomouc k lepší atmosféře na náplavce přispěje například úplně novým vánočním osvětlením na nábřeží Josefa Jařaba. "Rozšiřování vánočních trhů do jiných lokalit mimo Horní a Dolní náměstí vítáme, patří to k našim cílům," potvrdila Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu. Speciální osvětlení  i sváteční výzdobu celé náplavky si pak vezmou na starosti pořadatelé nového projektu. "Určitě využijeme hodně zeleně, budou tam stromečky a další výzdoba, aby se to ne sice smutné, ale poněkud strohé prostředí náplavky zpříjemnilo a zútulnilo," dodal Šimon Pelikán. 

Oficiální zahájení Vánoční náplavky proběhne ve čtvrtek 27. listopadu, v 17.00 symbolickým rozsvícením světel a prvním koncertem. Závěr trhů obstará vánoční party 22. prosince.

Více informací najdete na www.vanocninaplavka.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
TV Morava
INZERCE
CBA