Zaujme a vyvolává emoce. Homo Animal se připojil k Vetřelcům z Šemberovy ulice

Poněkud strašideným dojmem působí zbrusu nové výtvarným dílo, které od včerejška oživuje prostor před domem Richarda Benýška v Šemberově ulici. Jmenuje se Homo Animal a jde o dílo zkušeného uměleckého kováře a sochaře Michala Ptáčka.

Socha Michala Ptáčka Homo Animal / Foto: Rej.cz

Kovová plastika není v ulici prvním výtvarným oživením. Už několik let shlíží dolů do ulice kovový Vetřelec, dílo olomouckého sochaře Jana Dostála. A druhý vetřelec je na dvoře uvnitř domu. Mecenáš Richard Benýšek dává sochami najevo svůj vztah jak k výtvarnému umění obecně, tak i k roli výtvarných děl ve veřejném prostoru. Jak ostatně sám Benýšek odpovídá na mnohé zlostné reakce na sociálních sítích, jde výhradně o jeho investici a jeho příspěvek, za který od nikoho nic nechce: "Pořídil a zaplatil jsem to já, k oživení veřejného prostoru. Z mých peněz po zdanění. Vás to nestálo ani korunu z vašich peněz ani z vašich daní." 

Náš názor? Jde o velmi zajímavé dílo, které má potenciál přitahovat pozornost a nepochybně se společně s Vetřelcem na střeše stane magnetem pro část návštěvníků města. A mimochodem, umělecký kovář a sochař Michal Ptáček má ve světě umění zvučné jméno, jeho díla byla součástí mnoha velkých výstav u nás i v zahraničí, získal i několik ocenění. S jeho díly jste se mohli setkat i na různých hradech, jako například na Helfštýně nebo na Buchlově. Také v Olomouci už měl výstavu děl z cyklu Animal Mundus / Svět zvířat. 

Socha Michala Ptáčka a její objednatel Richard Benýšek (vlevo) / Zdroj: FB Richarda Benýška

Homo Animal a Vetřelec na střeše / Foto: Rej.cz

Homo Animal jako dveřník / Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty