Je to komedie o dvanácti chlapech a ty tu nemáte, říká režisérka Jana Paulová

Jako herečku ji zná každý. Jako režisérku ale Janu Paulovou teprve poznáme. S činohrou Moravského divadla Olomouc teď připravila inscenaci Revizor. A hned na začátek upozorňuje, že text sama výrazně upravila. Celý text klasika ruské (či ukrajinské) literatury Nikolaje Vasilijeviče Gogola přepsala tak, že bude srozumitelnější pro současné publikum.

Jana Paulová režíruje Gogolova Revizora v olomouckém Moravském divadle. / Foto: FB Moravské divadlo Olomouc

Zkoušky inscenace jsou u konce, tento týden probíhalo focení protagonistů na plakáty. Premiéra slavné komedie je plánovaná na pátek 26. března 2021. Je dost nepravděpodobné, že by tou dobou už mohli do divadla návščtěvníci. Formu premiéry tedy divadlo ještě upřesní. 

„Ten text jsem dostala do ruky asi před rokem a půl, šlo o nový překlad. Byl to neupravený text, který by vydal nejméně na čtyřhodinové představení. Říkala jsem si, co já si s tím počnu, to se nedá hrát?“ vzpomíná Jana Paulová na dobu, kdy předložený text prostudovala. „Navíc to je komedie o dvanácti chlapech, které tady nemáte. Zdejší soubor je převážně mladý a já jim přece nemůžu dát holínky a předstírat, že jsou to ruští mužici, tomu by nikdo nevěřil.“ Dílo tak nakonec Jana Paulová sama přepsala takovým způsobem, že se jeho děj neodehrává v Rusku, ale v libovolném městě v libovolné evropské zemi, a je mnohem bližší současnému člověku. Své pak při zkouškách do příběhu vnesli i olomoučtí herci. Ve výsledku tak podle Jany Paulové vzniklo zcela aktuální a velmi zajímavé dílo. 

Byť režijní práce není pro Janu Paulovou typická, nejde však ani o první takový počin. Jako režisérka zažila debut v Divadle Kalich komedii Lady Oskar. Komedii Revizor si vybrali sami diváci Moravského divadla v rámci ankety k výročí sto let českého divadla v Olomouci.

Citované výroky Jany Paulové pocházejí z podcastu Ivany Plíhalové. Ten si můžete celý poslechnout na youtube

V inscenaci hrají herci Moravského divadla Olomouc. / Foto: FB Moravské divadlo Olomouc



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty