Fazolový kotlíkový guláš, maďarská vína, další gastro speciality a teqball. Maďarský den u radnice

Olomouc oživuje partnerství s maďarskou Péscí. V pondělí 27. září to můžete vyzkoušet osobně, protože na Horním náměstí bude probíhat Maďarský den. V nabídce budou gastronomické speciality, atmosféru doplní divadlo i jazzová hudba. A nahlédnout můžete i do maďarského tradičního sportu s názvem teqball. Akci pořádá město ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Maďarskou turistickou agenturou a Maďarským kulturním institutem.

Ilustrační foto: tasteatlas.com

„Meziměstská partnerství mají přinášet užitek a profitovat z něj mají skutečně všichni. A protože se letošní rok nese ve spolupráci s Maďarskem, chceme Olomoučanům i návštěvníkům města ukázat, jak lze partnerstvím opravdu žít. Znát to v centru Olomouce určitě bude,“ říká primátor Mirek Žbánek.

Do Maďarska návštěvníky symbolicky na jeden den přenese opravdu pestrý program v centru. Horní náměstí provoní maďarské speciality, ochutnávka vín, doprovodný hudební program i atraktivní divadelní představení. „Program na Horním náměstí začíná v 10 hodin, kdy se kuchařský tým z Pécse pustí do přípravy maďarské speciality typické pro oblast Baranya. Na otevřeném ohni bude šéfkuchař Zoltán Teleky vařit fazolový kotlíkový guláš. Ochutnávka bude zdarma a doplní ji i přehlídka vín a prodej dalších typicky maďarských lahůdek,“ popisuje vedoucí oddělení vnějších vztahů magistrátu Zdeňka Podlipská. Maďarskou kuchyni nabídnou na svých menu ten den i některé místní restaurace.

Pomyslnou lahůdkou v programu, nikoli však gastronomickou, pak bude představení tradičního maďarského sportu teqball. „Novinku ve světě sportu ukážou všem zájemcům maďarští animátoři a své zastoupení bude mít v Olomouci i Národní teqballová federace. Naši přátelé navíc stoly pro hru v teqball věnují jako dárek našim dvěma základním školám, a to ZŠ Heyrovského a ZŠ Holečkova,“ vyzdvihl zajímavost náměstek primátora pro vnější vztahy a školství Karel Konečný. Teqball je moderní sport, který získal obrovskou popularitu ve světě a začíná se prosazovat i v Česku. Jde o kombinace několika sportů na jednom speciálně zaobleném stole.

V rámci doprovodného programu pak atmosféru návštěvníkům v centru města navodí hudební Áfium Jazz Trio z Pécse a dvakrát během dne vystoupí nejstarší loutkové divadlo Bóbita z Pécse s obřími loutkami a herci na chůdách. Malí návštěvníci se kromě divadla zabaví i při tvořivých dílničkách. „Inspirací jim bude tvorba Gábora Pintéra, jednoho z nejúspěšnějších současných maďarských malířů, který v rámci rezidenčního pobytu v Olomouci tvoří v galerii Telegraph,“ doplnila Zdeňka Podlipská. Pohled do maďarské kinematografie a kolekce animovaných pohádek nabídne už od neděle 26. září program v kině Metropol, kde začínají Dny maďarského filmu. A zkrátka nepřijdou ani divadelní diváci. Na 27. září totiž Moravské divadlo Olomouc připravilo derniéru maďarského dramatu Kočičí hra, autora Istvána Örkényho.

Maďarský den na Horním náměstí je pomyslným vrcholem letošního bohatého programu Česko-maďarského roku. Ten ale návštěvníky v různých podobách čeká až do prosince, kdy jim prvky maďarské kultury přiblíží ještě výstavy, koncerty i Olomoucké vinné slavnosti.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty