Háčkovaná škodovka parkuje na Horním náměstí a připomíná 30 let Galerie Caesar

Třicet let od otevření Galerie Caesar v prostorách olomoucké radnice na Horním náměstí slaví tato kulturní instituce zajímavým počinem. Na ploše mezi galerií a Caesarovou kašnou bylo dočasně zaparkováno auto výtvarnice Jitky Havlíčkové. Není to ledajaký vůz – jde o háčkovaný model Škody Octavia z roku 1967. Kromě toho galerie připravuje i velkou kolektivní výstavu.

Háčkovaný vůz Viktor výtvarnice Jitky Havlíčkové

Model vozu z neobvyklého materiálu nese jméno Viktor. Výtvarnice jej vytvořila z 1500 metrů prádelní šňůry a padesáti kilogramů epoxidu a stáo ji to čtyři měsíce intenzivní práce. Autorce má výsledné dílo připomínat její úplně první auto, starou škodovku z roku 1967. Tento vůz zpracovala i v řadě dalších modelů z různých materiálů, největší obdiv ovšem sklízí právě tato varianta z prádelní šňůry a lepidla.

Háčkovaný vůz Viktor je nyní zapůjčený k oslavám třiceti let od založení Galerie Caesar, která je dnes nejstarší galerií svého druhu v České republice. Byla otevřena v červenci 1991 a do dnešní doby uspořádala 350 autorských i kolektivních výstav. Za tři dekády se zde vystřídalo více než 400 umělců. Galerie nyní připravuje kolektivní výstavu těchto autorů.

Foto: Rej.cz

Vůz i se svou autorkou, Jitkou Havlíčkovou / Foto: Galerie Caesar



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty