Operním gala a světovou violoncellovou hvězdou přivítá Moravská filharmonie Olomouc rok 2022

V lednu 2022 se Moravská filharmonie ukáže hned z několika stránek, kterými naplňuje své poslání organizátora a podporovatele pestrého hudebního života v Olomouci. Nový rok přivítá jiskřivým operním gala, představí olomouckému publiku výjimečného, cenami ověnčeného violoncellistu Danjula Ishizaku a zavítá i do oblasti jazzu a muzikálu.

Meznárodní hvězda Danjulo Ishizaka | FOTO: Marco Borggreve

Do nového roku 2022 vstoupí 1. ledna Moravská filharmonie a její šéfdirigent Jakub Klecker slavnostním operním galakoncertem, který začíná v 15.30 odpoledne. Oblíbené árie ze Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Verdiho Traviaty či třeba operety Netopýr Johanna Strausse mladšího přednesou sopranistka a sólistka Národního divadla v Praze Jana Sibera a tenorista s širokou mezinárodní působností Aleš Briscein.

Do zákoutí široké ruské duše budou posluchači moci nahlédnout 13. ledna na abonentním koncertě řady A. V úvodu zazní předehra k Pohádce Stanisława Moniuszka, skladatele polského původu, který se však narodil na území někdejšího carského Ruska a kterého s touto zemí pojily úzké profesní vztahy, dále se posluchači mohou těšit na Violoncellový koncert č. 2 Dmitrije Kabalevského s německo-japonským sólistou Danjulem Ishizakou a Symfonii č. 2 Sergeje Rachmaninova. Moravskou filharmonii bude řídit její hlavní hostující dirigent Christian Knüsel.

Nedělní dopoledne 16. ledna bude patřit dětem, které spolu s pohádkovým Honzou prožijí dobrodružnou cestu po cizích krajích. Na koncertě moderovaném Janem Šprynarem vystoupí v rolích sólistů děti filharmoniků a žáci ZUŠ Žerotín.

Milovníci jazzu a muzikálu si mohou v kalendáři poznamenat datum 21. ledna, kdy se v Olomouci představí kvarteto zpěváků vystupujících pod názvem Bohemia Voice. Sálem Reduty se za doprovodu Moravské filharmonie pod vedením dirigenta Debashishe Chaudhuriho ponesou melodie písní jako Memory, The Lady Is a Tramp, Summertime, How High the Moon nebo nejslavnějších čísel z West Side Story.

24. ledna umocní vystoupení Komorního orchestru Moravské filharmonie genius loci Klášterního Hradiska. V podání významné české houslistky Hany Kotkové, která soubor zároveň povede jako umělecká vedoucí, uslyší posluchači skladbu Fratres předního estonského skladatele (a jednoho z největších žijících skladatelů vůbec) Arva Pärta, Houslový koncert č. 4 G dur Josepha Haydna a Concerto da camera ruského skladatele Arthura Louriého.

Závěr měsíce bude 28. ledna ve znamení dalšího koncertu v rámci nově navázané spolupráce s Janáčkovou akademií múzických umění v Brně a jejími studenty. Moravskou filharmonii budou dirigovat Petr Zapletal a Marek Madeja, jako sólistka na housle se představí Anna Masojídková. Zazní Symfonie č. 1 D dur Sergeje Prokofjeva, Concerto da camera Bohuslava Martinů a Symfonie č. 3 a moll s přízviskem „Skotská“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Podrobné informace k programu a vstupenkám jsou k dispozici na webových stránkách Moravské filharmonie www.mfo.cz.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty