Radim Sršeň: Jsem hrdý venkovan. V regionech musíme zlepšit služby, ne stavět golfová hřiště

ROZHOVOR - Už čtvrté volební období působí Radim Sršeň jako oblíbený starosta v Dolních Studénkách v Olomouckém kraji. Navázal na dědečka a maminku, kteří zde také starostovali. V obci hrdě říkají: „U nás to žije!“ Jako jedni z prvních zavedli vysokorychlostní internet, mají vyhlášenou školu, kam dojíždějí děti i ze Šumperka, nebo z gruntu opravený zámek Třemešek. Zkušenosti s rozvojem obcí chce Radim Sršeň zúročit v Evropském parlamentu, kam kandiduje jako čtyřka na kandidátce č. 21 Starostů a osobností. A to s trochu provokativním heslem…

Radim Sršeň má reálnou šanci stát se zástupcem Olomouckého kraje v Evropském parlamentu. Náš region nikdy před tím svého europoslance neměl. Foto: rs

„Nebojím se do toho píchnout.“ Co si pod tím představit?

Občas je do toho prostě potřeba píchnout, aby se věci pohnuly. Jako správný Sršeň určitě nebudu v Evropě mlčet a pak doma nadávat, jak se to dneska často děje. Brusel vytváříme i my. Chce to mít aktivní přístup, umět vyjednávat a využívat kontakty. To často naši zástupci v EU nedělají. Jsem přesvědčený, že toto všechno za roky práce doma i v Evropě mám a dokážu využít ve prospěch ČR.

Proč kandiduje úspěšný starosta do Evropského parlamentu?

Nechci se na pět let „uklidit“ do Bruselu, ale jezdím tam často už teď do Evropského výboru regionů a jasně vidím, že je potřeba si vyhrnout rukávy a „starostovsky“ přejít od slov k činům. Se stejným principem postupuji na Ministerstvu pro místní rozvoj. Jako „ombudsman obcí a měst“ jsem se zasadil, aby se osekávala byrokracie a samosprávám se vycházelo více vstříc. A to je potřeba i na evropské úrovni.

Na co byste se chtěl jako europoslanec zaměřit?

Jednoznačně na smysluplný regionální rozvoj. Aby peníze ze společné pokladny pomáhaly tam, kde je to skutečně třeba. Zejména méně rozvinutým a ohroženým regionům.

Jaký je na to recept?

Obce a města musí mnohem víc rozhodovat o tom, jak má podpora vypadat a fungovat. Nejlépe vědí, co potřebují. Nejsou to dotace na golfová hřiště nebo rozhledny v údolích, ale zavádění moderních technologií, spolehlivé dopravy, kvalitních služeb nebo dostupného zdravotnictví. To vše patří na venkov. Máme v tom pořád obrovské rezervy.

Jak to myslíte?

V řadě regionů se nůžky co do kvality života neúprosně rozevírají. Ústecký, Karlovarský nebo Moravskoslezský kraj, i části Olomouckého kraje by mohly vyprávět. Obyvatelé těchto oblastí potřebují jasně pocítit, že na ně EU nezapomněla. Na venkově a v pohraniční nelze jen tak zhasnout. Musíme sem dostat srovnatelný komfort pro práci, dopravu, občanskou vybavenost i zábavu.

Co by měla Evropská unie ještě zlepšit?

Musí z bruselských obláčků sestoupit normálně na zem a soustředit se na pomoc v konkrétních oblastech. A rozhodně se musí zlepšit i její komunikace. Ta vypadá, jako byste volali na někoho z pátého patra. Je potřeba vyrazit normálně mezi lidi. Se sousedy se bavím o EU v hospodě a naprostá většina z nich má jasno, že je to přínosný projekt.

Dolní Studénky jsou vyhlášené i díky kompletně opravenému zámku Třemešek, jak náročná to bylo akce?

Třemešek býval zchátralou ubytovnou a mnozí si klepali na čelo, že nám to spadne na hlavu. Když zámek těsně před rekonstrukcí vyhořel, přestával jsem věřit i já... Byly to tři roky tvrdé dřiny, ale Třemešku jsme vdechli nový život. Sídlí tu dnes kavárna, komunitní a rodinné centrum, jsou tu i sociální byty. Je to přesně ten příklad, kdy se podařilo smysluplně využít dotace. Loni jsme zde pořádali festival, který navštívilo přes 2000 lidí. A to pak jen pozorujete, jak se lidi baví, a hřeje to u srdce.

Když jste uspěl v soutěži Starosta roku, splnil jste sázku a rozvěsil jste v Dolních Studénkách po stromech na oslavu jitrnice. Platí vaše další sázka, že když se stanete europoslancem, na prvním zasedání europarlamentu zahrajete na pozoun hymnu EU?

Jasně, a přidal bych ještě písničku Hory od našich lokálních Zlatých slavíků O5 & Radeček, to je teď taková neoficiální hymna u nás na Šumpersku.

Ing. Radim Sršeň, Ph.D. (*1980) 

• Starosta Dolních Studének

• Expert na rozvoj obcí a regionů, který zastupoval ČR na desítkách zahraničních konferencí, včetně OSN

• Náměstek ministra pro místní rozvoj

• Zástupce ČR v Evropském výboru regionů

• Vysokoškolský učitel EU a diplomacie

• Hudebník, táta šestiletého Radimka a hrdý venkovan





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty