Benediktini, křižáci, templáři, johanité či bekyně… Mystéria olomouckých klášterů

Nejlepší průvodce a znalec olomoucké historie Tomáš Kryl zve na premiéru autorského programu Mystéria olomouckých klášterů. Ta se u příležitosti 410. výročí příchodu kapucínů do města uskuteční v sobotu 15. června 2024.

Mystéria olomouckých klášterů představí nový program

Letos uběhne 410 let od příchodu kapucínů do Olomouce v roce 1614. Olomouc je duchovním centrem Moravy již od 11. století a byla také mekkou řeholního života díky klášterům, coby středověkým střediskům vzdělání, kultury a hospodářství. Účastníci nového programu se vypraví za kláštery zaniklými i existujícími, mimo jiné po olomouckých stopách templářů, křižáků, johanitů, nebo bekyň; zjistí, kde se u nás vzali bernardini, komu se přezdívá "černí bratři", jak vypadala místní kartouza, kde dotlouklo kladivo na čarodějnice nebo kam se poděly kapucínské mumie. Odhalí řádovou spiritualitu a dozví se odpovědi na otázky co je to např. klauzura, tonzura, cingulum, refektář nebo dormitář. Vše podle motta Tomáše Kryla „Příběhy v souvislostech“.

Začátek je ve 13:15 na Cyrilometodějském náměstí a délka programu je přibližně 2,5 hodiny s ukončením na Dolním náměstí.

Na prohlídku je z důvodu limitovaného počtu míst nutná závazná rezervace. Tu, prosím, učiňte na mailové adrese tomas.kryl@email.cz do 11. 06. 2024. Potvrzení konání akce a rezervace Vám budou po datu uzávěrky přihlášek oznámeny mailem




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty