Světluška dnes večer v Olomouci uzavře svou letošní štafetu Nočních běhů!

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, má před sebou poslední výběh v rámci štafety Nočních běhů pro Světlušku. Pomyslnou cílovou rovinku proběhnou běžci s čelovkami v Olomouci, kde se běh uskuteční 18. května ve 21.00. Účastníky běhu ale letos čeká změna, poprvé totiž vyběhnou z parku Flora. Registrace na místě bude probíhat už od 19.00. Součástí 500korunové vstupenky je pro každého účastníka sportovní vak v kombinaci buď s čepicí, nebo čelovkou.

Foto Viktor Poláček

Motto letošního běhu návštěvníky láká výzvou „Vzhůru na oběžnou dráhu Nočního běhu pro Světlušku“. Tematicky proto běhy doplní nejen hvězdné hudební vystoupení kapely Trocha klidu, ale i doprovodný program pro běžce ve spolupráci s Tomášem Bubákem – mistrem České republiky a Evropy v yoyování. Registrace na běhy jsou spuštěny na www.behprosvetlusku.cz

Hvězdné obíhání v Olomouci

Součástí kampaně s vesmírným mottem „Vzhůru na oběžnou dráhu Nočního běhu pro Světlušku“ jsou letos videopozvánky s Bárou Polákovou, Janem Hájkem a Naomi Adachi. O doprovodný program, který jde s mottem ruku v ruce, se letos postará Tomáš Bubák, kterému bude symbolicky běhat a létat yoyo na provázku. Účastníci se budou také moci vyfotit s maskotem letošní sezóny – světluščím astronautem. Olomoucké běžce čeká hudební rytmické rozproudění v podání kapely Trocha klidu. O další hudební doprovod se postará DJ MC. Celým večerem provede moderátorka Kristína Herz z Moravského divadla Olomouc, která ke dvacetiletému výročí Světlušky připomene historické milníky jak Nočního běhu, tak Světlušky samotné.

Na běh bude možnost přihlásit se jako dobrovolný trasér či vyzkoušet na světluščích stáncích pomůcky pro zrakově hendikepované, simulované zrakové vady a smyslové hry i sportovní vybavení. „Světluška si spolu s Českým paralympijským výborem vzala za cíl, že do dvou let vybuduje databázi proškolených trasérů a průvodců pro zrakově hendikepované sportovce. Na každém z běhů proto využijeme příležitost oslovit běžce, kteří s posláním Světlušky souzní, a nabídneme možnost stát se trasérem třeba pro nevidomého běžeckého lyžaře nebo pilotem pro tandemového cyklistu,“ vysvětluje propojení světluščích aktivit Gabriela Drastichová.

Na výběr bude i letos z jednoho (2,5 km), nebo dvou (5 km) okruhů. Není přitom nutné běhat, trasu lze klidně jen projít. Vítáni jsou zájemci všech věkových kategorií, kteří chtějí podpořit dobrou věc. Registrovat se mohou také firmy, které podpoří své zaměstnance ve sportovních aktivitách, a navíc udělají dvojnásobnou radost. Do běhu se opět zapojí zrakově postižení sportovci, které Světluška již 20 let podporuje v aktivním životě.

Na místě budou k dispozici také čerstvé mošty a veganské svačinky od generálního partnera Kaufland a stánek hlavního partnera Hannah, kde si běžci vyzkouší aktivity poslepu a budou moci zakoupit sportovní vybavení. Partner Forvia Hella postará o světelné značení tras a další světelné instalace. Čelovky nezbytné pro noční výběh zajistí partner Emos a Světlušku podpoří opět také Česká spořitelna.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty