Olomoucké šachové léto s nejlepším českým šachistou je v plném proudu. Zapojíte se?

Tradiční simultánkou pod širým nebem byl v pátek 9. srpna na Horním náměstí v Olomouc zahájen jubilejní 25. ročník mezinárodního festivalu Olomoucké šachové léto – Memoriál Jaroslava Fuksíka. Třešničkou na pomyslném narozeninovém dortu ke čtvrtstoletí konání festivalu byla osoba aktéra simultánky. Letos jím byl nejlepší český šachista velmistr David Navara. Turnaj pokračuje v hotelu Central Park Flora až do soboty. Do čtvrtečního bleskového turnaje se může zapojit každý.

Český velmistr David Navara při simultánce na Horním náměstí | Foto: Olomoucké šachové léto

Zájem šachové i nešachové veřejnosti o tuto akci byl obrovský a řada 24 šachovnic, na kterých simultánka probíhala byla po celou dobu doslova v obležení přihlížejících diváků. Jelikož se po skončení jednotlivých partií mohli do simultánky zapojit další zájemci, odehrál David za odpoledne ve velmi svižném tempu a pod horkým sluncem celkem 38 partií. Závěrečné skóre simultánky po více než 3 hodinách hry vyznělo ve prospěch aktuálně 53. hráče světového žebříčku – 34 vítězství, 3 remízy a 1 porážka. Cenné vítězství nad velmistrem vybojoval Martin Konečný z Olomouce.

V sobotu 10. srpna 2024 se festivalové dění přesunulo do Hotelu Flora, tradičního místa konání festivalu. Do šesti hlavních turnajů se zaregistrovalo celkem 252 hráčů z 26 zemí světa. Složení účastníků je velmi pestré, když rovná stovka hráčů přijela do Olomouce ze zahraničí. Tuzemští šachisté tak mají příležitost utkat se s protivníky z Austrálie, Japonska, Jižní Koreji, Indie, Jihoafrické republiky, Peru, USA nebo Kanady. V rámci letošního ročníku se konají tři uzavřené turnaje pro zvané hráče – jeden velmistrovský a dva mistrovské. V každém z nich se představí desítka účastníků, kteří se utkají systémem každý s každým. Zbývající tři turnaje jsou vypsané jako otevřené.

V nejlépe obsazeném velmistrovském turnaji VALOZ CUP je po čtyřech odehraných kolech v čele mezinárodní mistr Jonah Willow (Anglie) se 3,5 body, o bod méně má dvojice hráčů Šimon Rybka (Slovensko) a Jacek Szwed (Polsko).

V prvním mistrovském turnaji PROCLIENT CUP si zatím nejlépe vedou Valentin Prokofiev (Ukrajina) a Robert Ernst (Rakousko), kteří mají shodně 3,5 bodu. Trojice jejich pronásledovatelů za nimi výrazně zaostává a má na kontě 2 body. Do čela druhé skupiny mistrovského turnaje OPTIMTOP CUP se propracoval Bayarjavkhlan Delgerdalai (ČR) se 3 body. Na paty mu šlape trojice David Schernthaner (Rakousko), Josef Juřek a Richard Biolek (oba ČR) se 2,5 body.

Do otevřeného turnaje Open Olomouc nastoupilo 87 hráčů a po čtyřech kolech se v čele osamostatnil s plným bodovým ziskem Jan Vašek (ČR). Na jeho zaváhání čeká čtveřice hráčů se 3,5 body – František Hanl, Ondřej Ramiš, Michael Černý (všichni ČR) a Piotr Dukaczewski (Polsko). Open se hraje v 10. patře Hotelu Flora, odkud mají jeho účastníci jedinečný výhled na město a jeho široké okolí.

Již potřetí za sebou hostí Olomouc také Otevřené mistrovství České republiky seniorů, které se hraje ve dvou kategoriích 50+ a 65+. V kategorii S50 přijelo na Hanou bojovat o přebornické tituly 44 hráčů. Bez ztráty kytičky zatím turnajem prochází Oldřich Kastner (ČR), který má 4 body. S půlbodovým odstupem jsou mu v patách Bohumil Šimeček, obhájce loňského prvenství Jan Bartoš a Pavel Večeřa (všichni ČR). Nejpočetnějším turnajem festivalu je druhá skupina seniorského mistrovství S65, kde se do bojů zapojilo celkem 91 účastníků. Také zde zůstává v čele jediný 100% hráč Pavel Keprt (ČR). Skupinu pronásledovatelů se 3,5 body vede mezinárodní mistr Zdeněk Beil společně s Antonínem Kubíčkem (oba ČR) a Janem Fleurenem (Nizozemsko).

Festival Olomoucké šachové léto pokračuje až do soboty 17. srpna 2024. Jednotlivá kola hlavních turnajů začínají v 16 hodin. Diváci mají vstup do hracích sálů zdarma.


Celkem 41 partií z uzavřených turnajů a seniorského mistrovství je přenášeno on-line na internetu, kde je mohou sledovat fanoušci z celého světa. Průběžné výsledky festivalových turnajů a odkazy na on-line přenos partií naleznou zájemci na webových stránkách pořádající Agentury 64 (www.a64.cz) nebo přímo na stránkách festivalu na adrese https://www.a64.cz/tournaments/olomouc2024/

V rámci doprovodného šachového programu připravili organizátoři dva turnaje určené jak pro účastníky hlavních klání, tak i pro ostatní zájemce. V úterý 13. srpna 2024 se uskuteční turnaj v rapid šachu a ve čtvrtek 15. srpna 2024 ho bude následovat turnaj v bleskovém šachu. Obou těchto turnajů se mohou zúčastnit hráči i bez předchozí registrace, stačí se zaprezentovat až na místě v den konání.

Festival Olomoucké šachové léto 2024 se koná za finanční podpory Statutárního města Olomouce a Olomouckého kraje.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj