Sigma doma porazila Duklu, utkání se dvěma červenými kartami bylo ale divoké

Domácí neporazitelnost uhájila v neděli Sigma Olomouc. Ve dvou fázích zápasu ovšem byli jak domácí hráči, tak hlavně fanoušci poněkud nervózní. Od páté minutě utkání totiž Sigma hrála po červené kartě pro Adama Dohnálka v deseti a Dukla vycítila šanci. Tu jí vzalo až vyloučení jejího hráče ve 45. minutě. Druhá fáze snad až zbytečné nervozity trvala posledních dvacet minut, kdy Dukla po velmi laciném snížení na 2:1 vyvíjela enormní snahu o srovnání.

Druhý gól Sigmy dal opět Jan Kliment | Foto: sigmafotbal.cz

Zápas začal úvodní hektickou desetiminutovkou. Hned v první minutě Hanáci zasadili Dukle úder. Langer přihrál na velkém vápně číhajícímu Klimentovi, který se opřel do rány a mířil přesně pod břevno – 1:0 pro Sigmu. Jenže hned vzápětí šli Hanáci do početní nevýhody. Adam Dohnálek stáhl Mešanoviče k zemi a sudí Kotala po intervenci videa mladého obránce vyloučil.

Trenér Janotka tak do hry poslal čerstvou posilu Jana Krále, pro kterého to byl první start za Sigmu od nedávného přestupu.

Olomoučtí hráči se nenechali početní nevýhodou ochromit a trápili Duklu, která měla optickou převahu, rychlými protiútoky. Například v 11. minutě se hnali do přečíslení, které zakončil střílející Kliment, jehož ránu obránce Dukly zablokoval.

Po čtvrthodině hry se poprvé vytáhl Tadeáš Stoppen, který ve výskoku vyrazil tvrdou ránu Amblera z přímého kopu.

O deset minut později to byla Sigma, kdo znovu vstrčil růžky. Rychlý protiútok táhl Kliment, kterému nabíhali Mikulenka s Vodhánělem. Kliment nahrál Mikulenkovi, jehož dobrá rána byla obráncem sražena vedle pravé tyče.


Druhá červená karta

Podobně hektický jako úvod byl i závěr první půle. Ve 44. minutě Lichý fauloval ostře Langera. Sudí Kotala nejprve ukázal žlutou, ale opět zasáhl VAR, který výrok hlavního arbitra opravil. Lichý viděl červenou a síly na hřišti se srovnaly.

V nastaveném čase přišly dvě velké šance Sigmy. Nejprve Hruška musel zasahovat proti dobré střele Vodháněla z přímého kopu. Poté se ještě ke střele z voleje dostal Sláma a míč skončil jen těsně vedle tyče.

Druhý úder Dukle zasadila Sigma v 59. minutě. Zorvanův centr z rohu sice defenziva hostů odvrátila, ale jen ke Klimentovi, který se s ničím nerozpakoval a ranou z první propálil hradbu těl včetně gólmana Hrušky – 2:0.

Oslava druhého gólu Sigmy | Foto: Rej.cz

O pár minut později mohli Hanáci vést už o tři branky. Na Chvátalův prudký centr z pravé strany těsně nedosáhl Fiala. Akce ještě pokračovala a na jejím konci pálil nebezpečně Vodháněl. Hruška musel zasahovat.

Zbytečné nervy v závěru

Dukla se vzápětí dostala zpět do zápasu. Douděra po zbytečné domácí chybě po autovém vhazování vyslal kolmicí do stoprocentní šance Řezníčka a zkušený kanonýr, který před lety své odehrál i v dresu Sigmy, se nemýlil. Hanáci rázem drželi už pouze jednobrankové vedení.

Hosté se ještě snažili Sigmu zatlačit a rvali se na Andrově stadionu alespoň o bod, svěřenci trenéra Janotky už ale další gól nepřipustili a opět se vrátili na vítěznou vlnu. Duklu Praha porazili 2:1.

Protest a strkanice

V 63. minutě utkání se odehrála i strkanice v domácím kotli. Fanoušci chtěli vyvěsit další ze série protestních transparentů a používali i pyrotechniku. Do toho se ale pustila domácí ochranka, která se s ultras chvíli přetahovala o dotyčný transparent. K pyrotechnice přibyly dvě dýmovnice, z nichž jedna vylétla na hrací plochu, na což reagoval sudí přerušením hry. 

Drobnou poznámku si v tomto ohledu nemůžeme odpustit. Jestliže domácí kotel zcela pochopitelně vyvolává famózního ostrostřelce Jana Klimenta a  pár minut poté volá po vyhazovu sportovního ředitele, který ale onoho kanonýra do Sigmy v létě přivedl, může leckdo vnímat jako poněkud schizofrenickou situaci. 

Hlavní ale je, že zápas skončil výhrou Sigmy a ta si drží sympatické páté místo. Další zápas hrají Hanáci už v pátek 27. září, od 19:30 hrají v epet Areně proti obhájci titulu Spartě Praha. V utkání bude chybět Jan Kliment, který v neděli vyfasoval čtvrtou žlutou kartu. 

Červené karty: 6. min DOHNÁLEK Adam, 45. min LICHÝ Filip

Žluté karty: 9. min HAŠEK Dominik, 13. min POKORNÝ Jakub, 32. min MIKULENKA Matěj, 51. min PETERKA Jan, 82. min ZERONIK Jakub, 83. min KLIMENT Jan, 90+5. min ISRAEL Dele Ola

Diváci: 3387



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj