Bílý kámen potřicáté! Vojenský újezd Libavá se na den otevře cyklistům a turistům

Cyklisti, turisti i koloběžkáři, zbystřete! I letos se přes pandemii koronaviru na jediný den v roce otevře lidem zapovězený Vojenský újezd Libavá. V sobotu 28. srpna 2021 se uskuteční XXVII. ročník cykloturistické akce Bílý kámen.

Cyklistická akce Bílý kámen má obrovskou tradici i oblibu.

Vojenský prostor bude otevřen od 7 do 16 hodin, účastnický poplatek je 50 korun, děti do 10 let neplatí nic. Ke vstupu si můžete vybrat jedno ze vstupních stanovišť. Jejich umístění naleznete v mapě akce, která je ke stažení na webových stránkách www.bilykamen-libava.cz.

Do vojenského újezdu můžete pouze s platným OP či cestovním pasem. Další nutnou podmínkou pro cyklisty a koloběžkáře je vzhledem k náročnosti terénu povinnost nosit cyklistickou přilbu, pořadatelé současně doporučují jet na vhodném horském nebo trekovém kole v dobrém technickém stavu.

Pro letošní ročník Bílého kamene je také zásadní dodržování epidemiologických nařízení vydaných Ministerstvem zdravotnictví, která budou platná v den konání akce (tj. očkování nebo negativní test, dodržování rozestupů, zákaz shromažďování apod.).

Naplánujte si vlastní trasu!

V mapě akce jsou přehledně vyznačeny nejen povolené trasy pro akci Bílý kámen, ale také významná místa, kilometráž, nebo další služby pro účastníky jako jsou občerstvení či zdravotník. Pokud si mapu nepřibalíte s sebou, nemusíte se bát – dostanete ji při vstupu na akci společně s identifikačním páskem na ruku.

Nová trasa, nově zpřístupněná místa, nové služby!

Úplnou novinkou je nová osmikilometrová trasa z Hluboček přes Nepřívazy přímo na výšinu Strážisko, dále nově zpřístupněný hřbitov v Nové Vsi a Bělé, rekonstruovaný kamenný Jahnův kříž a několik křížů úplně nových na trasách naší akce – velkému zájmu se bude jistě těšit rozsáhlá výstava fotografií z Libavska v libavském kostele. Návštěvníci jistě ocení i přítomnost členů spolku Lubavia u všech významnějších památek, kteří o nich poskytnou bližší informace.


Vlakem nebo autobusem?

České dráhy, a.s. i letos vypraví vlakové spoje se zvýšenou kapacitou přepravy kol. Tyto vlaky zastavují na zastávkách Olomouc hl. n., Velká Bystřice, Hlubočky zast., Hrubá Voda, Hrubá Voda-Smilov, Jívová a Domašov nad Bystřicí. Jízdní řády těchto spojů naleznete ve zvláštním Zpravodaji akce. Pro starší účastníky a rodiny s dětmi vyjedou i letos na trasy Bílého kamene autokarové zájezdy. Autobusy vyjíždí z Olomouce a Velké Bystřice, každý autobus bude mít svého vlastního průvodce. Těmito průvodci se v letošním roce stanou členové spolupořádajícího spolku Lubavia. Lubavia je okrašlovací spolek, který se stará o rekonstrukci zaniklých památek na Libavé, a proto obdrží 20 korun z každé vstupenky na jejich obnovu. Lístky do autokarů je potřeba rezervovat dopředu, jejich předprodej zajišťuje Kulturní a informační centrum Velká Bystřice.

Sdílejte své zážitky

Pořadatelé vzkazují, že budou velmi rádi, když všechny své zážitky z Bílého kamene s nimi budete sdílet. Akce má své hashtagy na Facebooku i Instagramu: #BilyKamenLibava, #BK2021 #Libava2021




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty