Zápas se skvělou kulisou měl jednu vadu: sudí nejspíš obral Sigmu o dva body

Očekávané derby mezi Sigmou Olomouc a ostravským Baníkem splnilo všechno, co se očekávalo – útočný fotbal, vysoké nasazení a rychlé tempo i výborná fotbalová kulisa. Nejen díky tradičně silné podpoře hostů, ale i díky domácím fanouškům, kteří se často přidávali ke kotli a fandili společně. Kdo to fotbalové představení pokazil, byl sudí Tomáš Klíma přinejmenším dvěma velmi spornými verdikty.

Martin Hála opět skŕoval / Foto: sigmafotbal.cz

Sigma na začátku utkání jasně dominovala, hrála náročný útočný fotbal, soupeři brala balon, kdykoliv se pokusil rozjet nějakou akci. Už v desáté minutě vyšel nacvičený signál a nejlepší střelec ligy Martin Hála po rohovém kopu skóroval. V dalších desítkách minut se hra přelévala rychle z jedné strany na druhou. Ve 31. minutě se objevil v téměř čisté šanci Antonín Růsek, k němuž se ve vápně odrazil míč od Gonzáleze, ale i když měl čas na zpracování míče, vystřelil okamžitě a přestřelil ostravskou bránu. Kdyby Sigma vedla o dva góly, pokračovalo by utkání asi jinak.

Už ve 26. Minutě měla Ostrava šanci poněkud kuriózně vyrovnat, když povedený centr do vápna z bezprostřední blízkosti napálil Juraj Chvátal do vlastního gólmana Matúše Macíka kamsi do oblasti hrudi a krku, Macík přitom zvládnul ještě vyrazit následnou dorážku a teprve poté se oprávněně skácel na zem. Kdyby býval šel míč o kousek výš do obličeje, nejspíš by si chudák Chvátal musel dost vyčítat vynucené střídání brankáře… Ale naštěstí se nestalo.

Druhý poločas pokračoval opět ve vysokém tempu a v bouřlivé kulise. Tu ocenil také domácí kouč Václav Jílek (na snímku vpravo - foto: sigmafotbal.cz): „V první řadě bych chtěl poděkovat divákům. Dnes se tu vytvořila fantastická kulisa a nebylo to jen díky hostujícím fanouškům, od kterých se to ve venkovních utkáních očekává. Domácí fanoušci byli hodně cítit a jsme za to rádi, že nás v takovém počtu přišli podpořit.“

Co naopak Jílek ani hráči a fanoušci Sigmy rozhodně neocenili, byly některé verdikty sudího Tomáše Klímy. Například v 51. minutě se už pokolikáté vyplatil vysoký presink Sigmy, když na půli obral Ondřej Zmrzlý o míč Yiru Sora a vydal se do brejku. Jenže vzápětí byl tím samým hráčem, který měl už z prvního poločasu na kontě žlutou kartu, jasně faulován zezadu. Faul se sice pískal, ale zcela jasná druhá žlutá a tedy ani červená nepadla. „Do úrovně utkání mi nezapadl výkon rozhodčího. V utkání jsou strašně důležité momenty, které je potřeba hodnotit. A jestliže zhodnotí zákrok Zifčáka jako červenou kartu, což si při zpětném pohledu obhájí, tak pak nerozumím tomu, proč Sor není v 51. minutě vyloučený. Byla to jasná žlutá karta. Nechápu to a myslím si, že tímto bylo ovlivněné utkání.“ Poukaz na to, že měl být Sor už v 51. minutě vyloučen, v podstatě potvrdil i trenér Baníku Ondře Smetana: „A Sor? Lekl jsem se, oddechl jsem si. Chyby děláme všichni.“

Již zmíněné vyloučení Pavla Zifčáka přišlo v 75. minutě, poté co pobyl pár minut na hřišti. U postranní čáry se chystal převzít vysoký míč a zezadu, aniž by jej mohl Zifčák vidět, do situace doslova „po hlavě“ vlétl ostravský Svozil. Skácel se na zem s hlavou v rukách, načež sudí okamžitě tasil červenou pro Zifčáka, byť bylo ze všech opakovaných záběrů jasné, že nemohlo jít o Olomoučanův záměr, protože baníkovec skočil do již natažené nohy a Zifčák ho ani neviděl.

Následující skoro dvacetiminutovou přesilovku Baník využil v 84. minutě. Po ose De Azevedo – Almási vedl míč do šibenice Macíkovy brány. V 89. minutě ještě domácí Florent Poulolo ve vápně hlavičkoval, jeho pokus ale skončil nad břevnem ostravské brány.

Zápas tak skončil remízou, která by za normálních okolností bojovnému zápasu docela slušela, kdyby celkový obrázek nekazila zbytečně špatná rozhodnutí hlavního rozhodčího. Pocit domácích z křivdy je tak celkem na místě. „Z celkového pohledu nám dnes vyšel záměr hrát aktivně, energicky, emočně. Co se týká nasazení, utkání z obou stran splňovalo velmi vysoké parametry,“ dodal trenér Václav Jílek. Ocenili to i diváci potleskem po závěrečném hvizdu. 

SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava 1:1 (1:0)

Branky: 10. Hála – 84. Almási.

Rozhodčí: Tomáš Klíma – Kamil Hájek, Dan Vodrážka.

ŽK: Breite, Sedlák, González – Sor, Ndefe, Tetour, Smetana.

ČK: 75. Zifčák.

Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý – Zahradníček (78. Daněk), Breite, Sedlák, González (78. Beneš), Hála (90.+1 Šíp) – Růsek (69. Zifčák). Trenér Václav Jílek.

Baník Ostrava: Laštůvka – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman – Sor (64. Juroška), Kaloč (64. Budínský), Kuzmanovič (71. De Azevedo), Tetour, Potočný (71. Klíma) – Almási. Trenér Ondřej Smetana.

Diváci: 8613




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty