Kudy jezdí nejvíc aut a náklaďáků? Velkomoravskou ulicí projede skoro čtyřicet tisíc vozů denně!

Ředitelství silnic a dálnic ČR zveřejnilo výsledky celostátního sčítání dopravy, které se konalo po pěti letech na dálnicích a silnicích všech tříd. V Olomouckém kraji je největší zatížení na dálničním průtahu Prostějovem a na Velkomoravské ulici v Olomouci. Krajské město je i místem s největší koncentrací náklaďáků, a to na křižovatce u Globusu.

Ilustrační foto: Google Maps

Procesy sčítání i vyhodnocení dat byly tentokrát přizpůsobeny nevyzpytatelným následkům pandemie koronaviru. Díky tomu lze podle ŘSD relevantně konstatovat, že ve srovnání s minulým monitorováním provozu o pět let dříve doprava narostla v průměru o 10 procent. 

Celkem 6 465 sčítacích úseků pokrylo celou republiku. Z pohledu obyvatele Olomouckého kraje můžeme sledovat několik lokálních zajímavostí. Nejvíce automobilů všech kategorií projelo přes Prostějov a Olomouc.

Nákladní automobily včetně autobusů nejvíce zatěžují dálnici D35 a silnice I/35 + II/436. V Olomouci se nákladní doprava nejvíc podepisuje na provozu na kruhové křižovatce u Globusu. Od doby zavedení zákazu tranzitu městem pro nákladní vozy naštěstí poklesl počet kamionů na průtahu městem ve Foerstrově a Velkomoravské ulici.

Z mapy celé České republiky je patrné, že Olomouc a její okolí patří k lokalitám s velkou dopravní zátěží, výrazně větší než jakou zažívají obyvatelé řady jiných krajských měst. 






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty