Za únik odpadních vod obsahujících závadnou látku do Bystřičky padla pokuta 100 tisíc korun

Jako přestupek z nedbalosti vyhodnotila Česká inspekce životního prostředí únik odpadních vod s obsahem bíle barvící závadné látky do řeky Bystřice na Olomoucku. Firmě Presbeton Nova, která ekologickou havárii způsobila, udělila pokutu ve výši 100 tisíc korun.

Místo havárie zajistili hasiči. Foto: čižp

Nebezpečné odpadní vody unikly do řeky Bystřice v dubnu loňského roku. Už v den havárie se ukázalo, že jejím původcem je společnost Presbeton Nova, která se ve své provozovně v Bystrovanech zabývá výrobou betonových prefabrikátů. Místo tehdy okamžitě zajistili členové Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. 

"V den kontroly byl z řeky odebrán referenční vzorek, jehož analýza prokázala přítomnost závadné látky butyldiglykol, která obsahuje organická ředidla a těkavé organické látky, má bílou barvu a charakteristický zápach. Látka pocházela z produktu REBA – Versiegelung SK 30, který společnost Presbeton používala pro impregnaci betonových výrobků," informuje na svých stránkách ČIŽP.

V Bystřici žijí chráněné druhy živočichů

„Jednak bylo chybně vyhodnoceno složení vody v jímce a jednak bylo nesprávně rozhodnuto o vypuštění těchto vod do dešťové kanalizace, namísto jejich odvozu na ČOV. Příčinou bylo selhání lidského faktoru,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu David Petr.

Povodí řeky Bystřice spadá do vod lososových a vyskytují se v něm chráněné druhy živočichů. Podle vyjádření ČIŽP společnost Presbeton hned v den úniku zajistila odbornou firmu, které se postarala o odstranění dopadů havárie, včetně finančně nákladného vyčištění dešťové kanalizace a likvidace odpadních vod.

Zdroj: www.cizp.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty