Děti cestují po hradech a zámích a malují krásnou cyklomapu Olomoucka

Olomoucko je regionem, který svojí rozmanitostí dokáže uspokojit i toho nejnáročnějšího návštěvníka. Je vhodným místem pro milovníky cykloturistiky, hor a historických i přírodních památek. Všechny tyto zajímavosti budou nově zvěčněny v připravované ručně malované cyklomapě Olomoucko dětem, na jejímž vzniku se podílejí děti přímo z Olomoucka.

Děti malují mapu podle toho, co vidí na cestách | Foto: CBS Nakladatelství

„Ručně malované mapy vyrábíme v České republice už 11 let. Podařilo se nám vyrobit originální mapová díla pro každý jeden český region. V druhých vydáních těchto map jsme chtěli oslovit především ty, kterým se malované mapy líbí nejvíc. A to jsou děti. Proto v každém regionu spolupracujeme s uměleckými školami a dáváme prostor malým malířům, aby se mohli realizovat a následně vidět své malby v hotovém díle. Mottem této reedice je Mapy tvořené dětmi, pro děti,“ přibližuje jeden z autorů myšlenky Milan Paprčka.

Historie Olomoucka na návštěvníky dýchá nejen v samotném hlavním městě, ale v celém okrese Olomouc. Je možné zde navštívit celou řadu hradů, zámků, chrámů, kostelů nebo muzeí a galerií. Opravdu v každé obci najdeme nějakou drobnou církevní stavbu v podobě kostelíků, kapliček nebo soch božích muk podél cest či stojících v polích. „Milovníci hradů a zámků jistě ocení návštěvu dominantního hradu Šternberk nebo pohádkového hradu Bouzov, ale také například zámku Náměšť na Hané, který se pyšní sbírkou kočárů olomouckých biskupů a arcibiskupů. Jedním z nejnavštěvovanějších je však poutní místo Svatý Kopeček a na něm přilehlá zoologická zahrada, která se rozkládá v blízkých lesích,“ přibližuje oblast Zdeňka Čudovská z CBS Nakladatelství, která má oblast procestovanou.

Olomoucko má poměrně hustou síť cyklotras, procházejí tudy i dvě dálkové cyklotrasy – Moravská a Jantarová. „Nenáročnou stezkou je například Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví, která je vhodná pro rodiny s dětmi. Kromě cykloturistiky mají hosté olomouckého regionu možnost navštívit velké množství sportovních zařízení jako jsou plavecké areály, tenisové kurty, lanová centra nebo si mohou sjet řeku Moravu. Já jsem opravdu přesvědčena, že si zde každý najde to své,“ doplňuje Zdeňka Čudovská.

Všechny tyto zajímavosti a mnohem více budou v připravované mapě doplňovat obrázky od dětských umělců. „Obrázky do mapy malují především děti ze základních škol jednotlivých měst a obcí. Je to pro ně velká výzva se účastnit takového regionálního projektu. Nesmím ale zapomenout i na děti ze základních uměleckých škol, které se na tvorbě mapy také nemalou částí podílí a jsou většinou připraveni malovat dominanty pro svoje město nebo třeba pro nějaké malé obce, které nemají školy,“ popisuje zapojení dětí Zdeňka Čudovská. V mapě nebudou chybět ani tipy na konkrétní cyklovýlety vhodné pro rodiny s dětmi a zajímavosti regionu popsané hravou formou tak, aby si případný výlet mohly naplánovat samy děti.

Na ručně malovanou cyklomapu Olomoucko dětem se můžete těšit již v létě tohoto roku.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty