Nové Svatokopecké muzeum zve po přestávce znovu návštěvníky. Nabízí i komentované prohlídky

Před rokem otevřené Svatokopecké muzeum dnes začíná svou druhou sezónu. K návštěvě v prostorách krásné baziliky zve nejen poutníky a turisty, ale i školy, rodiny s dětmi i jednotlivce. Prohlídky Svatokopeckého muzea i rezidence s průvodcem zaínají 1. dubna 2022.

Muzeum lze absolvovat i samostatně, vlastním tempem a bez výkladu. Každý pátek, sobotu a neděli pak bude možné po předchozí rezervaci absolvovat komentovanou prohlídku historických sálů rezidence. V době Velikonoc bude muzeum otevřeno v neděli i v pondělí velikonoční (17. a 18. dubna), kdy bude možné také vždy v 17 hodin absolvovat prohlídku rezidence pro předem objednané zájemce.

Nová expozice vznikla s cílem představit současnost i minulost svatokopeckého poutního místa, které se řadí k nejvýznamnějším poutním místům Moravy. „V minulých letech probíhala náročná etapa obnovy svatokopeckého poutního areálu, díky které se podařilo nejen vrátit krásu poutnímu chrámu i reprezentativním sálům proboštské rezidence, ale i vytvořit atraktivní stálou expozici Svatokopeckého muzea,“ připomíná před zahájením sezóny svatokopecký farář P. Adrian Zemek, O.Praem.

Bazilika na Svatém Kopečku. | Foto: Jan Andreáš

Expozice muzea je doplněna o interaktivní kiosky, využít lze také mobilní aplikaci, kde průvodcem je samotná postava zakladatele poutního místa Jan Andrýsek. „Krom jedinečného výhledu z návrší před bazilikou se návštěvníkům z pestré nabídky poutního místa naskýtá možnost ochutnat něco z historie, něco z krásy uměleckých děl a staveb, něco z ducha Bohem i lidmi utvořeného genia loci,“ dodává a zve na Svatý Kopeček duchovní správce zdejšího poutního místa P. Zemek.

SVATOKOPECKÉ MUZEUM

Otevřeno v období duben až říjen od středy do neděle v čase 10.00–12.30 a 13.00–17.00. Prohlídka není bezbariérová, ukončení prodeje vstupenek v 16.30.

REZIDENCE

Komentovanou prohlídku rezidence je možné absolvovat od dubna do října v pátek, sobotu i neděli vždy v 17 hodin. Prohlídkový okruh trvá cca 45 minut, prohlídka není bezbariérová. V případě prohlídky rezidence doporučujeme rezervaci místa z důvodu omezené kapacity skupiny. Vstupenky je třeba zakoupit na pokladně Svatokopeckého muzea.

Rezervace prohlídek

e-mail: muzeum@svatykopecek.cz

tel.: +420 778 781 981 (telefonicky pouze v otevírací době pokladny muzea, středa až neděle 10.00–12.30, 13.00–16.30)

Informace o vstupném a změnách v provozní době na www.svatykopecek.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty