Záhadné bílé značky na silnicích neničte! Co tyhle zvláštní značky geodetů znamenají?

Dva bílé čtverce, dotýkající se jedním rohem. Zvláštní značky, které se objevily v uplynulých týdnech na silnicích v Olomouci, nejsou žádnou záhadou ani novou městskou hrou. Slouží totiž k výrobě digitální technické mapy Olomouckého kraje a na svědomí je nemá nikdo jiný než geodeti.

Foto: olomouc.eu/ Pavel Snášel

Povinnost vybudovat digitální technické mapy ukládá krajům zákon a olomoucký Krajský úřad aktuálně pracuje na jejím pořízení. Právě k tomu slouží vlícovací a kontrolní body, které mají podobu dvou bílých čtverců na silnicích v Olomouci.

„Aktuálně je pořizována základní polohová situace komunikací. A aby byla dodržena požadovaná přesnost mapování, je nutné jako podklad pro něj, vytvořit takzvané vlícovací a kontrolní body. Ty mají podobou dvou kostek a musí být umístěny v tělese komunikace, protože bez toho není možné dodržet předepsané parametry,“ vysvětlila koordinátorka mapování za Olomoucký kraj Eva Sztwioroková. V dalších týdnech budou tyto značky využity pro následné mobilní mapování, kdy na území kraje začnou jezdit speciálně kamerami osazené automobily a budou provádět mapování.

Krajský úřad se však v posledních dnech setkává s případy, kdy jsou tyto bílé čtverce ničeny. „Potýkáme se s tím, že je někdo zamaluje černou či jinou barvou, což znamená, že je musíme nechat opětovně zaznačit a geodeticky znovu zaměřit,“ upozornila koordinátorka Sztwioroková s tím, že poškození značek je trestným činem.

Pro další dotazy kontaktujte koordinátorku na emailu e.sztwiorokova@olkraj.cz nebo na telefonním čísle 585 508 438.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty