Perfektní nápad: originální úschovna pro kola má tvar jednoho článku řetězu z bicyklu

Originální úschovna kol vyrostla v centru areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Nyní je již k dispozici zaměstnancům na kolech. Díky stavbě ve tvaru článku řetězu jízdního kola se kapacita vybavených a zabezpečených míst k uschování kol v areálu fakultky zvýší na asi 200 míst.

Foto: FNOL

Autorem nevšedního projektu, který také dodržuje principy udržitelné výstavby, je architekt Adam Rujbr. Výstavbu kolárny na dvoře budov O a P podpořila Nadace ČEZ v rámci programu Pomáhej pohybem. Úschovna je podle ředitele FN Olomouc Romana Havlíka součástí dlouhodobé podpory aktivního zdraví, kterou nemocnice prosazuje jak směrem k pacientům, tak k vlastním zaměstnancům.

„Cyklodoprava je ideální pohybovou aktivitou při cestách do práce a významnou alternativou ke stále houstnoucímu automobilovému provozu. Stavbou kolárny podporujeme myšlenku šetrné mobility. Pro zaměstnance se snažíme vytvářet komfortní zázemí pro odkládání kol a věříme, že tak vznikne nová motivace zaměstnanců pro dopravu do práce na kole,“ říká Roman Havlík.

Přístřešek s průsvitnými stěnami z vlnitého sklolaminátu pojme celkem 43 jízdních kol. Není však jediným místem v areálu, kde mohou zaměstnanci uschovat bicykly. K dispozici jsou kolárny na dalších čtyřech místech. Celková kapacita tak dosáhne zhruba dvě stovky míst pro kola a v plánu je navíc výstavba další úschovny v blízkosti Teoretických ústavů LF UP.

Střechu úschovny poroste v budoucnu zeleň | Zdroj vizualizace: FNOL



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty