Odtajněno! Veřejnost se může podívat do nitra tajného podzemního komplexu u Přáslavic

Poprvé se mohou lidé podívat do několikapatrového krytu, který dosud patřil mezi utajovaná místa. Objekt měl donedávna strategický význam a podléhal nejvyššímu stupni utajení, jen málokdo o něm měl tušení a ještě méně lidí ho vidělo.

Úniková chodba ze strategicky důležitého a utajovaného bunkru | Foto: Flenexa

Dne 11. června se otevírá objekt bývalého vojenského bunkru v Přáslavicích u Olomouce. Nejen fanoušci vojenské historie tak díky této novince mohou přijít do prostor, které ještě nedávno mohli shlédnout jen vybraní jedinci a pouze po přísné bezpečnostní prověrce. 

„Rozhodli jsme se zpřístupnit bunkr veřejnosti. Na letní měsíce chystáme zážitkové skupinové prohlídky. Interiér bunkru je velmi zachovalý a nabízí mnoho zajímavostí,“ říká Michal Netolický, jednatel společnosti Flenexa plus s.r.o., která celý areál vlastní.

SPOJENÍ MOSKVY A BERLÍNA

Byl součástí tzv. Národního kabelového okruhu, což byla stovky kilometrů dlouhá kabelová síť budovaná od 60. let 20. století na území České republiky. V okolí některých měst, mj. Olomouce, vznikl důmyslný spletenec podzemních chodeb. Na povrchu vyrostla řada servisních budov, které provoz komunikační sítě obsluhovaly.

Záložní zesilovací stanice byly jedněmi z nich. Jedná se o masivní bunkry, které měly vydržet útok z bezprostřední blízkosti. Na území naší země jich bylo vybudováno sedm. Měly strategický význam pro zachování spojení mezi Berlínem a Moskvou. V případě propuknutí válečného konfliktu by chránily speciální kabel, který měl přenést až 1900 komunikací současně.

„Podle pamětníků, kteří si stavbu bunkru v Přáslavicích vybavují, jezdily do areálu domíchávače betonu dnem i nocí. Beton se sem lil ve velkém. Na stavbu dohlížela armáda. Dělníci, kteří na stavbě pracovali, byli dovezeni z co nejvzdálenějších koutů země, aby se tím eliminovalo riziko vyzrazení,“ dodává Netolický. „Všichni navíc museli projít školením o zachování mlčenlivosti a do hotových částí bunkru již neměl nikdo přístup,“ uzavírá.

ŠEST LET A ŠEST PATER

Stavba bunkru trvala šest let. Má čtyři podzemní a dvě nadzemní patra a velkou část zabírá dodnes zachovalé telekomunikační zařízení včetně zdrojů energie, které by svojí kapacitou mohly obsloužit menší město. Jedná se o obří diesel agregáty české výroby.

Posádka měla uvnitř vydržet až deset dní bez nutnosti zásahu zvenčí. Proto jsou součástí ložnice, umývárny, kuchyně, jídelny i ošetřovna. Na svoji dobu se jednalo o luxusně vybavený vojenský objekt. Záclonky i falešná okna vyplněná plakáty měla za cíl evokovat stav normálnosti, i když by venku zuřila jaderná válka.

Celý areál je v současné době v majetku soukromé společnosti Flenexa plus s.r.o., která zde provozuje své podnikání. Mj. je bunkr svojí stálou teplotou v průběhu roku vhodný pro celoroční pěstování rostlin aquaponickou metodou, tedy bez hlíny. „O výživu pro rostliny se starají ryby, rostliny vodu rybám čistí. Aquaponie je naše vášeň. Aby systém fungoval, je potřeba neustále hledat rovnováhu,“ říká Michal Netolický o jedné ze svých aktivit, kterou je aquaponická farma. V průběhu celého roku na ní vyrábí potraviny udržitelným a ekologickým způsobem.

Návštěvníci bunkru budou mít možnost shlédnout v rámci jedné vstupenky dvě zajímavosti: bývalý vojenský objekt podléhající nejvyššímu stupni utajení a aquaponickou farmu, která je ojedinělá nejen na území ČR, ale i ve světě.

Systém filtrů | Foto: Flenexa

Telefonní panel | Foto: Flenexa

Nový velín | Foto: Flenexa

Baterkárna | Foto: Flenexa

Chodba v bunkru | Foto: Flenexa



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty