Magistrát po útoku hackerů: co funguje a co je mimo provoz?

Kybernetický útok na datovou síť nadále vážně chromuje možnosti olomouckého magistrátu. Zvláštní pracovní skupina připravuje fungování administrativy v provizorním režimu. Mezitím týmy IT specialistů pracují na odstranění následků hackerského útoku. Postupně se zprovozňují jednotlivé počítače.

Magistrát města Olomouce řeší vážný problém. / Ilustrační foto: MMOL

Už nyní je možné říct, která část úřední agendy je i v nynějších provizorních podmínkách v provozu a která nikoliv. O aktuálním vývoji této situace budeme v dalších dnech informovat. Na vyřešení situace pracují odborníci v denních i nočních hodinách a pracovní bude i následující víkend.

Co je v provozu

Agenda, jejíž zpracování to umožňuje, se momentálně provádí klasickými papírovými zápisy z jednání. Například odbor sociálních věcí i nadále poskytuje občanům běžnou sociální práci, pomoc potřebným z řad seniorů, osobám ze sociálně vyloučených lokalit a zdravotně postiženým, zajišťuje i péči o ohrožené děti, zachován je provoz azylových zařízení. Příští týden bude dokonce v omezení míře obnoven provoz klubů seniorů.

Oddělení matriky i nadále zajišťuje přijímání žádostí rodičů novorozenců přímo v porodnicích, zdrží se jen výdej vyhotovených rodných listů.

Občané si také budou moci vyzvedávat vyhotovené doklady, jako jsou občanské průkazy či cestovní pasy, jejichž žádosti byly přijaty před kybernetickým útokem. Týká se to také agendy řidičských průkazů a motorových vozidel. Jen je předtím nutné na každé takové pracoviště magistrátu dodat nový počítač, protože všechny stávající jsou prozatím odstaveny.

V provozu je i nadále webová stránka magistrátu a sociální sítě. Prostřednictvím těchto kanálů může město nadále informovat občany o situaci. .

Co nefunguje

Zastaveny jsou v tuto chvíli všechny online rezervační systémy. Pracovníci evidence obyvatel či agendy řidičských průkazů budou telefonicky kontaktovat objednané klienty, že jejich žádost není možné vyřídit a termín se ruší. Tímto krokem chce magistrát eliminovat zbytečné cesty občanů na úřad.

Vyřazení datové sítě má vliv i na další praktické činnosti. Po dobu dvou týdnů nebude možné provádět na pokladnách hotovostně platbu místních poplatků. Elektronické platby včetně vyplnění příslušných formulářů zůstávají i nadále funkční.

Mimo provoz zatím zůstávají pevné telefonní linky v budovách Hynaisova 10 a Namiro. Prosíme občany, aby zatím používali mobilní kontakty na příslušná pracoviště. Uvedeny jsou na webu města v záložce telefonní seznam.

Kybernetický útok zasáhl rovněž agendu dalších organizací, jako je Městská policie Olomouc a Hřbitovy města Olomouce. V tuto chvíli je mimo provoz například systém plateb parkovného prostřednictvím SMS nebo mobilní aplikace




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty