Complex City Olomouc chce proměnit brownfield u nádraží ve čtvrť s byty, obchody a kancelářemi

AKTUALIZOVÁNO Silná investiční skupina DRFG koupila v březnu pozemky v blízkosti olomouckého hlavního nádraží. Původně zde předchozí majitel plánoval kancelářské budovy. Nový investor chce do roku 2025 vystavět vícefunkční areál složený z bytů, maloobchodních prostor i kanceláří. Začít stavět chtějí letos v říjnu.

U hlavního nádraží vyroste nová rezidenční a úřední čtvrť s obchody | Foto: DRFG

V plánu je nabídnout areál se zhruba 450 byty, s moderními kancelářskými prostorami a také retailové komerční prostory na ploše 12 000 metrů čtverečních. Celý projekt má mít tržní hodnotu přes 2,6 miliardy korun. To vše na území doposud nevyužitého brownfieldu. 

„Areál nabídne celkem 43 000 metrů čtverečních plochy rozdělených do několika budov. Má strategickou polohu nejen v rámci dopravní infrastruktury, ale je také v blízkém napojení na významné silnice a železnice,“ říká k umístění areálu Josef Šilhánek, ředitel DRFG Real Estate. Kompletní výstavba bude rozdělena do několika etap a první etapa výstavby začne již v říjnu 2022. "Projekt má velký význam pro město Olomouc také proto, že nabídne moderní kancelářské prostory a bydlení s výbornou dopravní dostupností v léta opomíjené části města, kde se přirozeně napojí na stávající infrastrukturu, a bude tak mít plnohodnotnou občanskou vybavenost,“ uvádí Šilhánek k využití brownfieldové plochy.

Počítá se s tím, že bude v maximální míře využita fotovoltaika na střechách všech budov. V areálu budou i nabíječky na elektromobily a chybět nemá dostatek zeleně. Podle předběžných vizualizací je ovšem plocha zastavěna s poměrně intenzivní hustotou.   

Prostor mezi Tovární ulicí a hlavním nádražím je už mnoho let prázdný a čeká na nové využití. | Foto: google maps streetview

Díky poloze projektu i dostatečné kapacitě parkovacích ploch v suterénu o kancelářské prostory už údajně předběžně projevila zájem řada potenciálních nájemníků. “Momentálně se dokončuje architektonická studie a simultánně probíhá výběrové řízení stavební společnosti. Projekt bude samozřejmě stejně jako naše další developerské projekty splňovat vysoké standardy ESG,” dodává Šilhánek k aktuálnímu trendu na developerském trhu. 

Podle slov ředitele Šilhánka investor počítá při spuštění projektu s tím, že jsou nyní u stavebních prací vysoké vstupní náklady i s případným zhoršením dostuponosti hypoték po zvýšení úrokové sazby ze strany centrální banky. Investor je přesvědčen o tom, že jeho projekt Complex City Olomouc bude životaschopný. Svůj záměr už skupina DFRG představila i olomoucké městské radě. 

Skupina se momentálně podílí na několika developerských projektech, například Rezidence Spojovací v pražských Vysočanech, projekt energeticky úsporných rodinných domů u golfového hřiště v Kunětické hoře či investiční partnerství v projektu Rezidence Na Mariánské cestě v Brandýse nad Labem ve spolupráci se společností DOMOPLAN. Má za sebou úspěšně také stavbu logistického parku v Týništi nad Orlicí a aktuálně se podílí na výstavbě několika logistických parků v Polsku.

Plocha, kterou chce DRFG Real Estate proměnit v novou čtvrť | Zdroj: DRFG Real Estate

Nová čtvrť vznikne hned vedle tramvajové točny Fibichova, vlevo se dnes staví nové tramvajové depo |Zdroj: DRFG

Hustota zástavby v nové čtvrti je dle vizualizace docela velká. Sympatické je, že každý dům má zdroj energie v kolektorech na střeše | Zdroj: DRFG



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty