Ulice kvetou. Nové tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují tvář jarní Olomouce

V historických parcích, na důležitých městských bulvárech i v místech, kde by je v Olomouci dosud nikdo nehledal. Všude tam letos postupně vykvétají pestrobarevné jarní cibuloviny, které zdobí veřejná prostranství.

Tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují vzhled olomouckých ulic a parků. Foto: Rej.cz

Jaro na Hodolanské ulici už překvapilo kolemjdoucí rozkvetlou výsadbou bílých krokusů a červených tulipánů. Před pár dny se k nim přidala i veselá fialovo-žluto-bílo-červená kombinace krokusů a tulipánů, která zdobí louku v ASO parku poblíž centra. A záplava kvetoucích cibulovin ozdobí v závislosti na počasí i další místa ve městě. „O tom, jak bude vypadat jaro v Olomouci, musí zahradníci přemýšlet už na podzim, kdy cibuloviny potřebují do země. O výběr lokalit a letošní barvy jara se postaral odbor městské zeleně magistrátu společně se zahradníky z Výstaviště Flora. Pestrobarevné jarní kytky tak budou díky jejich práci lidé nacházet nejen v tradičních, ale i nových lokalitách města,“ objasnil náměstek primátora pro oblast městské zeleně Otakar Bačák.

Příval jarních barev díky tomu čeká na Olomoučany v parcích a hned několika ulicích. Kromě Hodolanské vykvete i třída Svobody. Ozdobí ji bílo-žluté narcisy a oranžové tulipány, a to i v záhonech navazujících na náměstí Národních hrdinů. Pokvete záhon u vyústění ulice Legionářské i ten poblíž cyklostezky na třídě Foerstrova, kde vykvetou vysazené tulipány a narcisy v pastelových odstínech. Další jarní květiny se objeví u kostela Panny Marie Pomocné v ulici I. P. Pavlova, kde budou barevně přecházet od žluté do modré a vykvetou tam i kamasie.

Cibulovinami tradičně rozkvete záhon v Rudolfově aleji. Jeho část u Polské ulice zahradníci nově obnovili ve stejném druhovém složení jako zbývající úsek centrálního záhonu. Ve Smetanových sadech pokvete Holandská zahrada, kde byl nově doplněn záhon tulipánů v pastelových odstínech. V Bezručových sadech u zvoničky je nová výsadba, která bude prostor krášlit až do června. Od kombinace narcisů, tulipánů a lesních hyacintů až po fialové česneky s růžovými byzantskými mečíky.

„Věřím, že tradiční i nové lokality s cibulovinami potěší všechny, ať už kolem pestrobarevných záhonů prochází při svých cestách do práce nebo při klidnějších procházkách o víkendech. Tak si je společně všichni užívejme,“ uzavírá náměstek primátora Otakar Bačák.

Tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují vzhled olomouckých ulic a parků. / Foto: Rej.cz

Tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují vzhled olomouckých ulic a parků. / Foto: Rej.cz

Tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují vzhled olomouckých ulic a parků. / Foto: Rej.cz

Tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují vzhled olomouckých ulic a parků. / Foto: mmol/ Václav Vežranovský

Tulipány, narcisy a krokusy zpříjemňují vzhled olomouckých ulic a parků. / Foto: Rej.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty