Včera se rozloučil, dnes uhynul. Olomoucká zoo se loučí se samcem geparda Dumou

Dnes završil svůj 16letý život samec Duma, nejrychleji běhající kočkovitá šelma planety. „Stalo se tak v důsledku chronických potíží zažívacího traktu spojených s vysokým stářím. Návštěvníci ho ve výběhu mohli vidět naposledy včera, kdy se pomyslně přišel rozloučit na komentované krmení“, uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Foto: Zoo Olomouc

„Do budoucna se s gepardy olomoucká veřejnost jistě zase setká, jen ne hned. Je třeba zahájit jednání s koordinátorem této nejohroženější kočky Afriky, která v důsledku ztráty přirozeného prostředí, lidského faktoru a ilegálního obchodu žije v nízké populaci, čítající zhruba 7500 jedinců,“ dodává ředitel zoo Radomír Habáň.

Olomoucká zoo chová gepardy od roku 1999. Rok 2004 se nesl ve znamení pětek. Zoo ve Dvoře Králové nám zapůjčila pětiletou samici Massaru, která ve spojení s naším pětiletým samcem přivedla na svět paterčata. Celkově se v Olomouci úspěšně odchovalo 12 mláďat.

Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii.

Jedná se o nejrychlejšího savce planety, dokáže vyvinout rychlost přes 100 km/h! Gepard se při běhu pohybuje až 7 metrů dlouhými skoky. Ve vzduchu manévruje dlouhým ocasem, který mu pomáhá udržet rovnováhu. Při běhu vypadá, že levituje. Touto rychlostí dokáže běžet cca 20 vteřin. Běh je vyčerpávající, gepard se přehřívá a rychle se unavuje. Zajímavá je i neuvěřitelná schopnost měnit akceleraci, a to z něj jednoznačně dělá jednoho z nejhbitějších savců v přírodě. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 70 procent jeho loveckých pokusů končí úspěchem.

Loví gazely, antilopy, zajíce. Svou kořist si zatahuje do křoví. Gepard je jedním z nejnáročnějších strávníků na kvalitu masa. Díky tzv. plášti (dlouhé srsti) splývají mláďata s vysokou trávou. I přesto však podléhají vysoké mortalitě. Není totiž v silách matky přenášet do bezpečí před predátory všechna koťata z vrhu.

Gepardi se dožívají v průměru 15 let.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty