Tajemné katakomby, slavné forty, mauzoleum i letiště: chystá se Týden vojenské historie!

Olomouc si konečně naplno připomene jednu z nejvýraznějších tváří své historie - tvář hlavní pevnosti, významného posádkového města a centra habsbsurského i československého vojenství. Na konci prázdnin se uskuteční Týden vojenské historie.

Foto: olomouc.eu

Podle informací, které jsou už dnes dostupné, to bude opravdu velká akce. Radnice bude navíc další podrobnější zprávy o dění v týdnu od 20. do 27. srpna teprve zveřejňovat.

V rámci již známého programu si najdou lákavé body jak laičtí příznivci olomoucké historie, tak zapálení znalci vojenství a military historie. Vedle komentovaných prohlídek Jihoslovanského mauzolea v Bezručových sadech budou k dispozici i rovněž komentované prohlídky sedmi fortů a jedné pevnůstky, historik Zdeněk Zeman bude zájemce provádět celý týden různými trasami Olomouce po stopách její velké vojenské minulosti. Během "vojenského" týdne vznikne v centru města socha Marie Terezie z písku, po nebi se proletí Gripeny a v Korunní pevnůstce budou historická děla...

Velkou peckou bude otevření části podzemních chodeb ve Smetanových sadech. Tento málo známý a složitý labyrint vznikal už od 18. století jako naslouchací obranné opatření, které mělo chránit hradby Olomouce před minéry, podkopávajícími se pod městské opevnění. 

Část podzemních naslouchacích chodeb | Foto: Rej.cz

Je fajn, že se Olomouc k tomuto tématu konečně staví čelem. Nový počin se může výborně skloubit s tradičním festivalem vojenských hudeb a zdůraznit, že Olomouc má nejen úctyhodnou přemyslovskou, církevní a univerzitní historii, ale i vojenské dějiny. "Chceme vyzdvihnout specifikum Olomouce jako nĕkdejší pevnosti a udĕlat z toho tradici, kterou budeme dále rozvíjet. Vše ještĕ dolaďujeme, každopádnĕ program je už teď velmi zajímavý. Určitĕ si vyberete. Je to další z propagačnich linek olomouckého turismu pro letošní rok. Všem aktérům dĕkuji za vstřícný přístup a odvedenou práci," uvádí na své facebookové stránce náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Vše o Týdnu vojenské historie najdete na tomto odkazu




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty