Jednání o radnici ani zdaleka nekončí. Další díl zítra a pak ještě ve čtvrtek!

Podle našich informací skončila jednání o budoucí koalici v Olomouci teprve v pondělí večer. Zatím bez výsledku. Pokračování je v plánu zítra a pak ve čtvrtek po státním svátku. Jisté je dnes snad jen to, že ve vedení města nebude chybět ANO a dosavadní primátor Miroslav Žbánek.

Foto: Rej.cz

V sobotu po volbách se v Olomouci odehrály dvě zásadní události. Nejprve lídryně STAN + Zelení Andrea Hanáčová vypustila do éteru výzvu k vytvoření koalice demokratických stran bez vítězného hnutí ANO. Jenže zanedlouho poté dalo hnutí spOLečně Roberta Runtáka veřejně najevo, že jejich čtyři zastupitelé se takového projektu nezúčastní, čímž takovou variantu ihned pohřbili. Jak se zdá, někdo potom vyjednavačům z hnutí ANO vnukl myšlenku, že se oné koalice s vynecháním vítězného hnutí chce zúčastnit i trojkoalice SPOLU, což vedlo rychle k dohodě, že ANO a spOLečně budou spolupracovat a budou si vybírat třetího do party.

SpOLečně, které ve volbách dostalo něco přes osm procent, tak momentálně hraje o dost výraznější roli, než by jeho procentnímu zisku zdánlivě odpovídalo. SpOLečně už veřejně deklarovalo, že preferuje spojení s koalicí ProOlomouc a Piráti před svými dosavadními partnery z ODS a KDU-ČSL (+ TOP 09). Totéž dnes deklarovala i koalice ProOlomouc a Piráti. Vyjednavači SPOLU (ODS-KDU a TOP 09) dali zase najevo, že je pro ně prioritou pokračování dosavadního spojení s ANO a spOLečně. Olomoucký štáb ANO je tedy v luxusní situaci, kdy si může libovolně vybírat a rozhodovat, protože s ním do společné olomoucké vlády chtějí všichni.

Jednání s Piráty, ProOlomouc a spOLečně pokračuje zítra, jednání se SPOLU by mělo přijít ve čtvrtek. Uvidíme tedy po státním svátku, jak vše dopadne.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1