Proč zrušili linku U? K cestám z Neředína na Novou Ulici prý tuto linku využíval jen málokdo

Od čtvrtka jezdí po měsících různých výluk olomouckými ulicemi opět všechny standardní tramvajové linky. Chybí mezi nimi ale linka U, spojující Neředín a Novou Ulici. Jaký je důvod jejího zrušení?

Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská

Linka U byla jako nestandardní spojnice dvou okrajových čtvrtí přes centrum zavedena na jaře roku 2018. Jinak je systém tramvajových tratí v Olomouci už od založení v roce 1899 budován na radiálním principu, tedy na spojnici centra s některým okrajem města. Diagonální propojení jednotlivých čtvrtí pak obstarávají autobusové linky, nebo musí cestující jednoduše přesednout. Z tohoto principu se tramvajová spojnice Neředína a Nové Ulice docela nelogicky vymykala. Někteří cestující z Neředína si ale pochopitelně pochvalovali, že se takto snadno bez přestupování dostanou k fakultní nemocnici.   

Jenže skutečné využití linky bylo opakovaně prověřováno v rámci „Aktualizací dopravního modelu“ už v letech 2018 a 2019 a moc pozitivní výsledky pro ni tyto průzkumy nepřinášely. Už v prvním roce provozu se navrhovalo její zrušení, nakonec ho městská rada odložila. V roce 2019 byl aktualizován dopravní model a z něho vyplynulo znovu doporučení linku U dále neprovozovat. Důvodem byla "stagnace počtu cestujících a její nízká atraktivita - linka jezdila pouze v hodinovém intervalu". Podle průzkumu linku většinou využívali cestující jen jako doplněk pro spojení s centrem ke standardním linkám 2 a 7 v neředínské větvi tramvajové sítě a linkám 1, 4 a 6 v novoulické větvi. Pro cestu mezi Neředínem a Novou Ulicí jezdilo podle průzkumu "účkem" jen minimum cestujících. 

Od čtvrtka 17. listopadu je tedy linka U zrušena a podle informací Dopravního podniku města Olomouce bude využívána jen příležitostně při budoucích výlukách. 

Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty