Hledá se okrajenka! Prozatím se objevily pouze tři v ČR, úplně poprvé ji našli v Zoo Olomouc

Nejen přírodovědci Zoologického oddělení Národního muzea mapují výskyt mnohonožek v ČR. Jedním z monitorovaných druhů je tropická okrajenka žlutoskvrnná. Úplně první ze tří dosavadních nálezů pochází ze Zoo Olomouc, kde ji objevil zanícený fotograf Milan Kořínek.

Foto: Zoo Olomouc/ Milan Kořínek

„V olomoucké zoo se tyto okrajenky objevily již 17. prosince 2009 v květináči se zakoupenou palmou. Jednalo se spíše o mladé jedince dlouhé asi 3-4 cm. Okrajenky jsem si tehdy nafotil, ale až do letošního roku, kdy jsem fotografie na základě letáčku poslal do Národního muzea na determinaci, netušil, o jaký druh se vlastně jedná,“ popisuje zajímavý příběh. Další dva zaznamenané nálezy pochází z květináčů zakoupených soukromě v obchodních řetězcích.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o tropický druh, který se u nás vyskytuje v květináčích tropických rostlin, rádi bychom oslovili nejen české zoologické zahrady, kde předpokládáme zvýšenou pravděpodobnost výskytu tohoto druhu, ale i širokou veřejnost,“ vyzývá ke spolupráci muzejní pedagog Národního muzea Petra Caltová.

CO O NÍ VÍME, KDE JI MŮŽEME OBJEVIT

Okrajenka je velká, nepřehlédnutelná a nápadně zbarvená tropická mnohonožka, žijící skrytě na kořenech palem a cykasů. Typická jsou pro ni malá oblá křidélka, žluté okraje hřbetních štítků a hnědovínově zbarvené tělo. Můžete na ni narazit v botanických zahradách, pěstebních sklenících, či při nákupu exotických rostlin. Schovává se pod květináči nebo v kořenovém obalu. Do připravovaného Atlasu rozšíření mnohonožek ČR stále chybí informace o této okrajence.

A KAM HLÁSIT JEJÍ VÝSKYT

V případě, že se s okrajenkou setkáte, dejte prosím vědět na mail pm@nm.cz, případně uložte pozorování okrajenky prostřednictvím chytrého telefonu do aplikace iNaturalist. Pokud se s nalezenou okrajenkou dokážete rozloučit, prosíme o její zaslání buď v plastové nádobě, na jejíž dno umístíte navlhčenou vatu (aby nedošlo k jejímu vyschnutí při transportu, který by neměl trvat déle než dva dny), nebo ji (není-li živá) zaslat v malé nádobě se 40 % lihem na níže uvedenou adresu.

Národní muzeum-Přírodovědecké muzeum

Zoologické oddělení

Cirkusová 1740, 190 00 Praha 9 - Horní Počernice




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty