Charita připravuje dům pro klienty s duševním onemocněním. Anonym šíří protestní letáky

Charita Olomouc zareagovala na „letákovou“ kampaň, která se během minulého týdne objevila v městské části Řepčín k záměru rekonstrukce objektu na ulici Řepčínská 2/39. Jde o záměr upravit budovu v Řepčínské ulici pro klienty s duševním onemocněním. Anonym v letáku varuje před bezdomovci a znehodnocením celé lokality.

Foto: Charita Olomouc

 Charita Olomouc komunikovala záměr rekonstruovat objekt s místní komisí i sousedy dané lokality. "Vybraný záměr pro rekonstrukci tohoto objektu byl zvolen tak, aby odpovídal charakteru místa a nezpůsobil žádný negativní dopad. Vyslyšeli jsme požadavky místních obyvatel na minimalizovaci ubytování a neumísťování služeb pro lidi bez domova. Přesto se dnes objevily anonymní letáky poškozující záměr rekonstrukce tohoto objektu," uvedla minulý týden Eva Štefková, tisková mluvčí Charity Olomouc. V letáku se píše, že Charita chce v domě v ulici Řepčínská 2/39 vytvořit ubytovnu pro lidi bez domova, což ale není pravda.  

Podle projektu vzniknou při rekonstrukce domu čtyři malometrážní jednolůžkové garsonky, zázemí pro pracovníky dvou sociálních služeb a několik dílen (např. keramická) pro klienty s duševním onemocněním. Maximální denní návštěvní kapacita je kolem dvaceti osob. Tyto služby již řadu let fungují v městské části Hodolany, a to bez jakýchkoliv stížností nebo problémů v dané lokalitě.

„Lidé s duševním onemocněním žijí běžným životem, pracují na různých pracovních pozicích, pravděpodobně se s nimi potkáváme každý den. Jsou to naši přátelé, sousedé, kolegové, spolucestující v MHD, jejich onemocnění zpravidla vůbec nevnímáme,“ říká Miroslava Koutská, vedoucí Střediska pro lidi s duševním onemocněním.

Plánovaná rekonstrukce pro tyto služby nemá žádnou souvislost se službami pro bezdomovce a podle Charity Olomouc je tudíž jakýkoli negativní dopad na místní komunitu je zcela vyloučen.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty