Další hrozba: obleva, déšť, sníh taje a v řekách stoupají hladiny

Letošní podivná zima, kdy teploty létají nahoru dolů v rozmezí skoro dvaceti stupňů celsia a kdy hustě sněží, aby vzápětí přišel déšť a obleva, se podepisuje i na stoupání hladin vodních toků. V řekách i potocích je více vody než obvykle.

Hladiny řek znovu stoupají. Foto: archiv

Leckde se už hladiny přiblížily prvnímu stupni povodňové aktivity nebo jej překročily. I v Olomouci se už opět zvyšuje hladiny Moravy a Bystřice.


„Vzhledem k očekávaným srážkám a tání sněhu předpokládáme stoupající stavy hladin na většině toků. Výraznější vzestupy s možností dosažení 1. stupně povodňové aktivity očekáváme na tocích v povodí Dyje a podhůří Jeseníků. Aktuálně jsou dosaženy 1. SPA na Svratce, Jihlavě, Dyji a Moravské Sázavě,“ popsal reakci na situaci mluvčí podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. .

Na zvýšené průtoky podnik s předstihem reagoval zvýšením odtoků z vodních nádrží tak, aby byl připraven zachytit případné povodňové průtoky. Vodohospodáři operativně provádí manipulace především na VD Vír, VD Brno, VD Vranov, VD Mostiště a VD Nové Mlýny.

„Situaci monitorujeme také přímo v terénu. Sledujeme situaci na vodních tocích a naše technika je připravena zasáhnout v případě, že by na některých místech vznikaly překážky, které by mohly způsobit vylití vody z koryta, což by se mohlo týkat spíše drobných vodních toků,“ dodal Petr Chmelař.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty