Máme dvě zprávy: Vyhlášená restaurace skončila. Tradiční lékárnu U Spasitele znovu otevřou

Dvě zprávy, dobrou a špatnou, máme pro Olomoučany. Na Dolním náměstí si už nezajdete na jídlo ani na pivo do hospody Pod Limpou nebo U Nadporučíka Lukáše. Na stejném náměstí a jeho stejné straně ale zase otevřou po dlouhé pauze tradiční lékárnu.

V restauraci Pod Limpou se teď nenajíte | Foto: FB Restaurace Pod Limpou

Restaurace Pod Limpou patří k tradičním a oblíbeným lokálům centra Olomouce už od 90. let minulého století. Později k této vyhlášené restauraci ve sklepních prostorách domu na Dolním náměstí 22 přibyl i druhý příjemný podnik v průchodu domem, známý jako U Nadporučíka Lukáše. Dosavadní šéf se rozhodl na konci minulého roku v obou restauracích ukončit provoz, mezi důvody prý patřil i nedostatek kvalitního personálu. Noví nájemci se dosud neobjevili, takže je zatím zavřeno na neurčitou dobu.

Na konci roku 2021 ukončila svůj provoz v nedalekém domě sídlící tradiční Lékárna U Spasitele, důvodem byl odchod jejího provozovatele Zdeňka Spáčila do penze. Po celý rok 2022 byly zdejší dveře uzamčené. To se brzy změní, protože už 10. ledna by měl být provoz obnoven pod hlavičkou havířovské společnosti LEK – Pharm.

Lékárna U Salvatora, sídlící v domě na Dolním náměstí č. 51, patří k nejstarším olomouckým „apatykám“. První doložená historie se váže k roku 1528, kdy ji Jan Heffner zakoupil od dědiců Jakuba Kučery. Nejstarší historické pojmenování je U Zlatého pelikána. Roku 1827 dostala nový název U Arcivévody Rudolfa, později se jí začalo říkat U Salvatora (Salvator-Apotheke) nebo také U Spasitele. Pod stejným názvem lékárnu známe dodnes.

Tady bude nejspíš v nejbližší době zavřeno | Foto: Rej.cz

Zde bude pro změnu brzy otevřeno | Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty