Rekonstrukce Plecharény začala. Do nové sezóny půjde s novou střechou!

Plecharéna, legendární stánek olomouckých hokejových kohoutů, dostane novou střechu. Hokejisty na stadionu už vystřídala stavební firma. Rekonstrukce, která nesmí ohrozit příští hokejovou sezónu, musí být hotová za devadesát dní. Stavba přijde na 32 milionů korun. Hokejisté v hale zatím ještě trénují, ale už bez ledu.

Zimní stadion bude mít novou střechu / Foto: Rej.cz

Stavební firma si převzala staveniště a zahájila přípravu rekonstrukce, která má být u konce k 1. srpnu. Kompletní oprava znamená odstranění původní dřevěné konstrukce střechy, kterou nahradí ocelová varianta. Novou střechu vytvoří ocelové vaznice, trapézový plech, cetris desky a izolace. Krytinu pak kotvená měkčená PVC fólie v tloušťce jednoho a půl milimetru.

Rekonstrukce nijak nezmění vzhled ani rozměr budovy stadionu. „Varianta nepočítá se zvedáním stávající konstrukce, ale zpevňuje její vnější kryt a zvyšuje i její nosnost. Otevírá tím cestu i k následně možné velké rekonstrukci celého areálu do podoby multifunkční haly podle původního projektu architekta Roberta Štefky. Chtěli jsme, aby to bylo řešení koncepční a přitom realistické,“ popsal primátor Mirek Žbánek. „Sledujeme ovšem zároveň i negativní trend v daňových příjmech města i dopady současné situace do ekonomiky městských rozpočtů. V tomto kontextu proto věcně vnímáme i projekty, se kterými přicházejí soukromí investoři, s nimiž jsme připraveni debatovat o všech nabízených variantách,“ konstatoval primátor. Narážel tak na avizovaný rojekt multifunkční haly v nové čtvrti u Velkomoravské ulice. 

Hlavně aby se dala hrát extraliga

„Naší prioritou bylo zajistit podmínky pro pokračování extraligového hokeje v Olomouci. Rozhodli jsme se pro takové řešení, které zároveň co nejméně omezí fungování haly a sportovních klubů, které se bez ní neobejdou, samozřejmě včetně extraligových hokejistů,“ zdůraznil investiční náměstek Martin Major. Rekonstrukce střechy přijde na 32,6 milionu korun „V rámci výběrového řízení se nám podařilo výrazně uspořit, protože původně předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla téměř dvojnásobná,“ objasnil investiční náměstek Martin Major. Na stavbu střechy město zároveň požádalo o dotaci z programu Národní sportovní agentury.

Při rozhodování o rekonstrukci se vedení města důkladně zabývalo všemi variantami, promýšleli jak budoucnost zimního stadionu, tak i situaci rozpočtu města. „V této chvíli na celkovou projektovou dokumentaci budoucí multifunkční haly dopracováváme projekt a probíhá stavební řízení. Bavíme se o stavbě za více než miliardu korun a s přilehlými investicemi to bude ještě o několik stovek milionů více, proto jsme se rozhodli postupovat právě po těchto dílčích opravách zimního stadionu. Dalším krokem ke zlepšení podmínek nejen pro hokejisty je i chystaná druhá ledová plocha, která vznikne výstavbou malé haly a to v režimu koncesního řízení, které připravujeme,“ popsal primátor Žbánek.

Hokejisté ještě tento týden v hale trénují, ale už bez ledu, tedy tzv. suché tréninky. Poslední se uskuteční v pátek, poté si budou muset přípravu přenést na jiné plochy. Stavební firma má termín do konce července, nicméně slibuje, že už dříve, po položení trapézových plechů během července, by mělo být možné opět připravit v hale led. 

Historie stadionu

V Plecharéně, kde olomoučtí hokejisté slavili svůj titul, se nyní kromě extraligového hokeje hraje také hokej mládežnický, amatérský a sledge-hokej, odehrává se zde krasobruslení či bruslení veřejnosti. Hala vznikla zastřešením a opláštěním původně otevřeného stadionu na konci 70. let minulého století, tehdy patřila k nejlepším v Československu. Za tu dobu se zde odehrály tisíce prvoligových i extraligových zápasů, mezinárodní utkání, mládežnické mistrovství světa, proběhly tu mnohé koncerty, hrála tu například i legendární kapela Deep Purple.  

Dřevěnou střechu, kterou nyní nahradí ocelové vaznice, trapézový plech, cetris desky a izolace, drží ocelová konstrukce, složená ze šestnácti kilometrů tyčí. Malá část z nich bude během opravy střechy nově vyztužena.  

Alternativní možnost: aréna u Moravy a tréninky v centru

Město tedy nyní opravuje střechu stadionu, což je základní podmínka pro to, aby se v hale dal i nadále hrát extraligový hokej. Technologie opravy umožní případné pokračování přeměny v moderní multuifunkční halu. Současně je ale ve hře i varianta novéhé arény v budoucí čtvti podél Velkomoravské ulice v areálu bývalých vojenských opravárenských závodů. Společnosr Redstone Real Estate avizovala, že zde chce vybudovat moderní halu pro různé využití, přičemž extraligový hokej by byl hlavním tahákem. Také potom by ale současný zimní stadion v Hynaisově ulici byl potřebný - městu totiž dnes zásadně chybí druhá ledová plocha, jak pro trénínky mládežnických týmů, pro krasobruslaře, sledge hokejisty a další menší sporty, tak i pro bruslení veřejnosti. Kapacita současné ledové plochy je zcela nedostatečná, což pak znamená, že třeba žáci musí chodit trénovat od časných ranních hodin. 

Nynější oprava střechy tedy má z ekonomického hlediska smysl při jakémkoliv dalším vývoji situace. Zaručí navíc, že i nadále bez ohledu na další dění bude v Olomouci možné hrát extraligový hokej.


Zimní stadion dostane novou střechu / Foto: Rej.cz


Zimní stadion dostane novou střechu / Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty