Skrytou školní zahradu za svatým Michalem oživily děti z Ovečky čtyřiceti jedlemi

Čtyřicet malých jedlí vysadily v zahradě Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci děti z Církevní mateřské školy Ovečka. Pomáhali jim při tom lesníci, budoucí kněží i biskup. Úplně první strom v zahradě zasadil olomoucký pomocný biskup a děkan Metropolitní kapituly svatého Václava Antonín Basler.

Zahradu za michalským chrámem oživí čtyřicet nových jedlí, které tam vysadili děti z církevní školky Ovečka.

Biskupa totiž k tomuto místu pojí zcela osobní vztah. V kostele svatého Michala, který se zahradou sousedí, byl Antonín Basler mnoho let farářem a před deseti lety osobně pracoval na obnově zahrady.

Církevní mateřská škola Ovečka v Olomouci slaví letos deset let své existence. Stejně dlouho využívá pro hry dětí také zahradu u Arcibiskupského kněžského semináře. „Tehdy na začátku to zde vypadalo jinak, zahradu bylo nutné vyčistit, upravit a připravit pro děti,“ vzpomíná ředitelka školky Ilona Hamplová. Na obnově zahrady pro účely mateřské školy se podílel právě tehdejší farář a školní kaplan Antonín Basler. Nyní ale bylo nezbytně nutné v zahradě provést další změny.

„Rostly tady velké jehličnaté stromy, které ale poničili škůdci. Přestože byly dřeviny ošetřovány a pravidelně zdravotně prořezávány, nešlo je už zachránit, navíc některé z nich dosahovaly větších rozměrů. Po vzájemné domluvě obou stran došlo k prokácení, nicméně bez stromů jasme zahradu nechat nechtěli,“ vysvětluje ředitelka Ovečky Ilona Hamplová.

Po břehu a na svazích zahrady tak dnes děti společně s biskupem Baslerem a lesníky z metropolitní kapituly vysadili čtyřicet malých jedliček. Ty jsou nejen krásné, ale i odolnější vůči škůdcům. Na výsadbě dalších stromků se podíleli i studenti bohoslovci, s nimiž školka rovněž dlouhodobě spolupracuje, rodiče dětí a pedagogické pracovnice CMŠ Ovečka v Olomouci. Nové výsadbě i obnově zahrady biskup Basler požehnal.

„Výsadba nového jehličnatého porostu je součástí environmentálního programu pro vzdělávání dětí předškolního věku a poukazuje na knihu papeže Františka Laudato si. V ní se papež ptá, jaký svět chceme zanechat těm, kteří přijdou po nás, dětem, které právě vyrůstají. My chceme ukázat, že jsme stále schopni na budování našeho společného domova společně pracovat,“ dodala ředitelka Ilona Hamplová.

Město Olomouc sice není zřizovatelem církevní mateřské školy, ale od počátku s ní spolupracuje a podporuje její aktivity, včetně dotací na úpravy krásné školní zahrady.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty