Před demolicí: už jen posledních pár dní bude stát dům v Rooseveltově ulici

Posledních pár dní má před sebou dvojdům v Rooseveltově ulici č. 86 a 88. Někdejší obytný dům a sídlo autoškoly ustoupí stavbě druhé etapy tramvajové trati. Momentálně k němu nákladní auta navážejí zeminu a další technika vytváří rampu pro demoliční bagr. Dům sice neoplývá žádnou historickou ani architektonickou výjimečností, přesto je mnohým pamětníkům líto, že za týden nadobro zmizí.

Příští týden čeká dům v Rooseveltově ulici demolice. Foto: Rej.cz

U domu se objevil bagr už minulý pátek, kdy vodohospodářská společnost odpojovala vodovodní potrubí. Nyní je na místě menší bagr, který urovnává zemi, naváženou sem průběžně nákladními auty. Vytváří tak rampu, po níž v pondělí vyjede až k horní části budovy demoliční bagr. Samotné rozebírání budovy bude probíhat přibližně týden. Z domu je dnes vlastně už jen prázdná slupka, protože je odpojený od všech inženýrských sítí, které budovám dodávají život.

Hliněný násep poslouží demoličnímu bagru, aby vyjel až k horní části domu Foto: Rej.cz

„Zastavují se u nás místní lidé, hlavně ti starší, a říkají, že si pamatují, když byl ten dům jako nový nebo když ten či onen strom sotva vyrostl ze semínka. Nikdo si na stavbu nestěžuje, berou to jako přínos, ale někdo vnímá bourání domu a kácení sentimentálně a je z toho trochu smutný. To docela chápu,“ popisuje zaměstnanec stavební firmy, který nechtěl být jmenován.

Dům, který teď čeká demolice, je posledním svědkem staré zástavby této části města. Nebýval vždy takto solitérní, původně na něj navazovaly další podobné činžáky. Za nimi pak dříve stávaly podle svědků rodinné domy se zahradami. To vše ustoupilo v 80. letech při výstavbě sídliště. 

Po zbourání domu přes část jeho parcely  povede tramvajová trať, v části vznikne nové parkoviště pro celkem 26 aut a přesune se sem i silnice, která se bude na Rooseveltovu napojovat přímo naproti Jeronýmově ulici. 

Nákladní auta vozí k budově před demolicí zeminu / Foto: Rej.cz

Stavba tramvajové trati začala oficiálně v pondělí 1. března, kdy se v Trnkově, Rooseveltově a Zikově ulici začali pohybovat pracovníci i technika stavební firmy. Poblíž křižovatky Rooseveltova x Zikova vzniká oplocené zázemí pro stavbu. Postupně také mizí několik desítek vzrostlých stromů. Ty budou až po dokončení stavby v roce 2022 nahrazeny zhruba dvojnásobným počtem nových stromů.

Ještě před pár lety tady fungovala známá olomoucká autoškola / Foto: Google Maps Streetview



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty