Na sněm do Olomouce dorazil i prezident, premiér, předseda Senátu a několik ministrů

Mimořádně silně navštívený sněm Svazu měst a obcí se odehrál před pár dny v Olomouci. Ve čtvrtek se akce zúčastnil prezident Petr Pavel a v pátek na jednání dorazil premiér Petr Fiala s něolika ministry své vlády a společně s nimi i předseda Senátu Miloš Vystrčil. Takto hvězdně navštívený sněm ovšem řešil docela palčivé problémy.

Foto: Olomoucký kraj

Hotel Clarion se ve čtvrtek a pátek 18. a 19. května stal dějištěm už devatenáctého sněmu Svazu měst a obcí ČR. Účastnily se ho stovky starostů a primátorů a také několik mimořádných hostů. Během prvního dne se volilo do vedení svazu, předsedou byl znovu zvolen František Lukl, starosta Kyjova. Kromě toho se ale velmi intenzivně diskutovalo o různých vládních opatřeních, například o zvýšení daně z nemovitosti.

"Letos nejvíc rezonuje a určitě ještě bude rezonovat vládní konsolidační balíček, který se mimo jiné dotýká také financování města a obcí včetně Olomouce," uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Starostové silně kritizovali záměr vlády zvýšit koeficient daně z nemovitosti a také komunikaci vlády, která údajně obce a města o záměru neinformovala předem. 


Prezident Petr Pavel a hejtman Josef Suchánek | Foto: Olomoucký kraj

Na sněmu vystoupil také Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. „Pro náš kraj je Svaz měst a obcí velmi důležitým partnerem. Vzájemně můžeme například konzultovat a připomínkovat různé legislativní změny, které souvisí s fungováním obecní a krajské samosprávy. Tento společný přístup jsem také zástupcům Svazu měst a obcí nabídl,“ uvedl Josef Suchánek. Hejtman otevřel také otázku integrace ukrajinských uprchlíků – a to jak do systému vzdělávání, tak i jejich začlenění na pracovní trh. Dalším zásadním bodem hejtmanova projevu byl aktuální projekt Olomouckého kraje, který řeší ukládání odpadu ve střednědobém a dlouhodobém výhledu.

„Důležitým tématem naší rozpravy bylo rovněž zajištění větší energetické nezávislosti krajů a obcí. V této otázce čekáme na zákon o komunální a komunitní energetice. Ten by měl výrazně ulehčit například sdílení elektřiny z energetických zdrojů, jako jsou solární elektrárny,“ dodal hejtman Suchánek. Fotovoltaické elektrárny mohou v budoucnu snížit energetickou náročnost řady krajských budov a organizací.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil, premiér Petr Fiala a další hosté sněmu | Foto: Olomoucký kraj



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty