Plecharéna nebo nová hala? Radní se dnes přiblížili variantě haly na Velkomoravské

Bude Olomouc nadále po kouskách opravovat starou plecharénu, postaví radnice sama novou halu někde na zelené louce, nebo se město přidá k soukromníkovi, který chce postavit halu v budoucí nové čtvrti ve Velkomoravské ulici? Srovnávací studii, která hodnotí ekonomické aspekty jednotlivých variant, projednala dnes odpoledne městská rada. Vybrala třetí variantu, tedy spolupráci se soukromníkem na nové hale. Konečné slovo bude mít 5. června zastupitelstvo.

Představa nové multifuknční haly ve Velkomoravské ulici | Vizualizace: RSRE

"Srovnávací analýza k multifunkční hale na Velkomoravské doporučila jako nejvýhodnější variantu řešení budoucnosti zimního stadionu v Olomouci postupovat dále v realizaci tohoto projektu a spolupracovat na projektu Nová Velkomoravská. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu 5. června. Na radě města jsme dnes schválili usnesení, které doporučuje zastupitelstvu postupovat dle této varianty,“ napsal dnes odpoledne na svém FB profilu náměstek primátora za ANO Miloslav Tichý. Primátor Miroslav Žbánek přidal vysvětlení, proč další dvě varianty, tedy rekonstrukci plecharény a stavbu nové haly v režii města, nepodporuje. „Neexistují vhodné dotační tituly, ze kterých bychom mohli čerpat na stavbu multifunkční haly potřebné finance. Zároveň jsme nechtěli město, navíc v době nevýhodných úrokových sazeb, zatížit vysokým úvěrem na financování stavby nové haly ve vlastní režii a třetím významným kritériem je fakt, že o společný projekt nadregionálních významu nestojí Olomoucký kraj,“ popsal rozhodnutí radních v souvislostech primátor Miroslav Žbánek.

Hlasování v radě ale ani tak nebylo jednoduché a jednomyslné. ANO bylo pro společný projekt se soukromníkem, který také doporučuje výsledek srovnávací studie, menší koaliční partneři ale nesouhlasili. Nakonec byli přehlasováni, protože ANO má v radě většinu.

„Jen pro doplnění si dovoluji sdělit, že zástupci hnutí spOLečně na dnešním jednáni rady města hlasovali proti tomuto návrhu,“ reagoval rychle na FB příspěvek Miloslava Tichého Robert Runták, šéf hnutí spOLečně. „Máme velké obavy z toho, že vstup do tohoto projektu může v budoucnu znamenat pro město nepřiměřenou finanční zátěž. Pokud nedojde k něčemu neočekávanému, nepodpoří čtyři zastupitelé hnutí spOLečně tento projekt ani na jednání zastupitelstva města.“


Vizualizace haly na Velkomoravské | Zdroj: RSRE

„Pokud jde o hokejovou halu, rada města doporučila dle výsledku připravené analýzy zastupitelstvu jít cestou haly na Velkomoravské, zastupitelstvo věc projedná za čtrnáct dní. Náš klub v té cestě vidí větší riziko a preferuje postupnou rehabilitaci areálu na Hynaisově, v radě města je to ale menšinový názor,“ uvedl hned během jednání rady Tomáš Pejpek, náměstek primátora a zástupce hnutí ProOlomouc.

Opoziční strany rozhodnutí zatím nijak nekomentovaly, už dříve ale daly najevo nelibost, že se má už 5. června v zastupitelstvu hlasovat o výběru ze tří variant a že přitom zatím neznají výsledky srovnávací studie, na jejíž analýzu pak budou mít před jednáním málo času.

Z historie olomouckého zimního stadionu

V Plecharéně, kde olomoučtí hokejisté slavili svůj titul, se nyní kromě extraligového hokeje hraje také hokej mládežnický, amatérský a sledge-hokej, odehrává se zde krasobruslení či bruslení veřejnosti. Hala vznikla zastřešením a opláštěním původně otevřeného stadionu na konci 70. let minulého století, tehdy patřila k nejlepším v Československu. Za tu dobu se zde odehrály tisíce prvoligových i extraligových zápasů, mezinárodní utkání, mládežnické mistrovství světa, proběhly tu mnohé koncerty, hrála tu například i legendární kapela Deep Purple.

Dnešní plecharéna | Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty