Náplavka zažije slavnostní otevření, koncerty i stánky. A dostane jméno Nábřeží Josefa Jařaba

Dlouho očekávané stánky s občerstvením, koncerty, kulturní program. Tak ožije v sobotu 10. června prostor mezi mosty u ulic Komenského a Masarykova. Od 10:00 do 21:30 si budou moci návštěvníci olomoucké náplavky užít několik koncertů, projet se lodí a před polednem bude i program pro děti. Součástí otevření náplavky bude hned při začátku také její slavnostní pojmenování.

Foto: Plavby Olomouc

„Konečně můžeme náplavku otevřít lidem a využít její potenciál, na který jsme se všichni těšili. Vybalancovat všechny požadavky nebylo jednoduché, přece jen je to stavba vodního díla, nikoli primárně místo setkávání veřejnosti, proto si moc cením práce svých kolegů z oddělení cestovního ruchu, kterým se podařilo najít snad tu správnou cestu,“ říká náměstek primátora Viktor Tichák.

Režim na náplavce do konce letošního roku by měl být pilotním projektem, který prověří zájem veřejnosti i provozovatelů stánků s občerstvením a pořadatelů kulturního programu o to prostor vůbec navštěvovat. O nabídku občerstvení i kulturního programu menšího rozsahu se budou starat přímo nájemci stánků. „Pokud budou mít provozovatelé občerstvení zájem o pronájem prostoru na náplavce, vyplní žádost o zábor, kterou najdou na našich webových stránkách,“ vysvětluje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Karin Vykydalová.

Foto: Plavby Olomouc

Informace k možnosti provozování občerstvení na náplavce včetně žádosti o zábor a provozního řádu najdete na www.olomouc.eu/mgistrat/zadosti-a-formulare pod odborem kultury a cestovního ruchu. Tento odbor bude posuzovat žádosti a také koordinovat pronájem míst na kamenné části náplavky. „Zájem o možnost provozování jsme zaznamenali už zhruba půl roku před otevřením náplavky,“ podotýká Karin Vykydalová s tím, že se jedná o veřejné prostranství, ale zároveň také plochu v záplavové oblasti. Podléhá proto zvláštnímu režimu a stánky i mobiliář musí být každý den do 22 hodin vyklizeny. V případě zvýšené hladiny řeky a hrozících povodňových stupňů pak bude náplavka zcela uzavřena.


Foto: Rej.cz

Sobotní program otevření náplavky začne v 10 hodin jejím slavnostním pojmenováním. „Nedávno nás opustil významný muž porevolučního života města a univerzity, bývalý rektor, pan profesor Josef Jařab. Rozhodli jsme se proto toto místo pojmenovat po něm – Nábřeží Josefa Jařaba. Všichni bychom si určitě přáli řešit tuto situaci až o mnoho let později. Nově vzniklá náplavka a dál pokračující břeh až k mostu u třídy Kosmonautů se však v souběhu událostí nabízí jako důstojné místo, díky němuž pan profesor Jařab i nadále zůstane součástí města. S pojmenováním souhlasila i rodina pana profesora,“ vysvětluje primátor města Olomouce Mirek Žbánek.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty