Starostka Libavé rezignuje na pozici. Původně chtěla i přes malér s tunelováním rozpočtu zůstat

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá skončí ke 30. září ve funkci. Reaguje tak na napětí v obci poté, co se ukázalo, že během několika let obecní rozpočet připravila o více než 400 tisíc korun. Opozice v zastupitelstvu přitom neměla dost sil k tomu, aby ji i po zveřejnění trestné činnosti odvolala.

Ilustrační foto: FB Obec Město Libavá

Starostka připravila rozpočet obce o více než 400 tisíc korun vystavováním a proplácením fiktivních smluv o brigádnických pracích. Část těchto smluv byla psána na její rodinné příslušníky, část na obyvatele obce, kteří o tom vůbec nevěděli. Poté, co se k tunelování rozpočtu přiznala a celou škodu uhradila, žalobkyně trestní stíhání podmínečně zastavila. Tento fakt starostka zprvu brala jako zelenou k dalšímu pokračování v čele Libavé. Odvolat z funkce ji neměl kdo, protože její politické uskupení ji podrželo a opozice v obecním zastupitelstvu neměla dost hlasů.

Napětí ve vesnici ale neskončilo, jedna z opozičních zastupitelek navíc podala podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby prověřilo postup okresního zastupitelství. Rostl také mediální zájem o celou kauzu. Starostka Tichá tak nakonec tento týden sama oznámila rezignaci ke 30. září. "Po dlouhém váhání jsem se rozhoda k tomuto kroku z důvodu zklidnění celé atmosféry v obci," napsala v rezignačním dopise, který zveřejnila na oficiálních stránkách obce. Mandát zastupitele si ponechá.

Ještě na podzim by zastupitelstvo Libavé mělo zvolit nového starostu. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty