Holický les by mohlo doplnit nové hřiště, radnice chce obnovit také starou třešňovou alej

Procházky, jízda na kole nebo in-line bruslích, pobyt mezi loukou a stromy… Holický les je krajinným prvkem, který zejména obyvatelům průmyslové čtvrti Holice přibližuje přírodu. Tato přírodní plocha se zrodila díky investicím města a vytrvalé snaze dobrovolníků ze spolku Holický les. Primátor Olomouce Mirek Žbánek a jeho náměstek Otakar Bačák se zde setkali s předsedkyní spolku Ivanou Kalodovou a dalšími obyvateli Holice. Bavili se o dalším rozvoji lesoparku, o cyklostezce i o obnově dalšího krajinného prvku v jeho blízkosti.

Holický lesopark nabízí příjemné procházky i nápady na další rozvoj. / Foto: Ivana Kalodová

„V rámci našich pravidelných zelených pátků jsme se s kolegy vydali do Holického lesa, kde jsme se byli podívat na úctyhodný výsledek mnohaleté práce Spolek pro Holický les. Ten ukazuje, že když vynaložíte hodně osobní námahy a energie, dá se splnit i sen, který se původně zdá jako bláznovství,“ vysvětlil důvod cesty do Holického lesa primátor Žbánek. „Projednali jsme také další možnosti rozvoje tohoto lesoparku.“

Na místě se jednalo o myšlence vybudovat u stávajícího odpočívadla dětské hřiště s venkovní workoutovou posilovnou. Toto hřiště sice zatím v městském rozpočtu zahrnuto není, budou se ale hledat zdroje na jeho realizaci. V úvahu připadá i využití peněz, kterými disponují komise městských částí na estetizaci veřejného prostranství. Vše je ovšem věcí dalších jednání. "Ve věci dalšího rozvoje Holického lesa se nabízí i hledání jiných investorů, možností je více," dodal primátorův náměstek Matouš Pelikán.

Další budoucí součástí lesoparku má být stezka pro in-line bruslaře. Ta vznikne mezi částmi, kde dnes již úspěšně rostou stromy. Její trasa je v projektu Holického lesa vytyčena, ani ta ale zatím není zahrnuta do rozpočtu města.

„Holický les je naše oblíbená zelená oáza. Stromy se zelenají, rozkvetlé louky jsou plné kopretin a nadšení lidí, kteří sem chodí na procházky, stále trvá. Pro děti bychom nyní rádi umístili do prostoru hřiště a pro další návštěvníky drobný mobiliář,“ uvedla k plánům rozvoje lesoparku.

Trasou, kudy povede v budoucnu cyklostezka, se pak primátor s dalšími vydal k bývalé třešňové aleji. „I když tomu místní lidé ze zvyku pořád říkají třešňovka, z aleje dnes zbývá už jen pár starých dožívajících stromů. Shodli jsme se na tom, že stojí za to alej obnovit. A až se podaří, věřím, že se stane dalším z míst, kam mohou lidé z Holice i celé Olomouce chodit na výlety,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek. Na pořízení nových ovocných stromů by bylo možné využít i dotaci.

Zbytek staré třešňové aleje / Foto: mmol

Příroda okolo Holice má i půvabná zákoutí / Foto: mmol

Jedno z odpočívadel na stezce v Holickém lese / Foto: mmol

Lesoparkem prochází cyklostezka / Foto: mmol

Po počátečních nezdarech už stromy konečně úspěšně rostou. / Foto: mmol



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty