Místo trávníků džungle. Co se v Olomouci stalo, že nikdo neposekal trávu?

Začátkem týdne už měla být na všech trávnících ve městě, které obhospodařují Technické služby města Olomouce, poprvé posekaná tráva a mělo se začít s druhou sečí. Někde je sice vše v pořádku, zejména v okrajových částech města je ale tráva extrémně přerostlá a sekačky se k ní v této sezóně ještě nedostaly. Zhruba polovinu ploch má totiž sekat externí firma, která ale neplní termíny ani kvalitu práce a ignoruje neustálé upozorňování na porušování povinností vyplývajících z uzavřené smlouvy s TSMO.

Středně velký pes by se v současné olomoucké džungli klidně ztratil... Foto: mmol (Pavel Snášel)

„V posledních dvou týdnech nás občané atakují stížnostmi na neposečené trávníky, zvláště v okrajových částech města, jako je Holice, Nový Svět, Nemilany, Radíkov nebo Droždín. Při pohledu na džungli, která v některých místech místo travnatých ploch vznikla, se není čemu divit. Musím se jednoznačně postavit na stranu občanů, kteří město kvůli vysoké a neposečené trávě kritizují,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek s tím, že okamžitě žádal vysvětlení od vedení Technických služeb města Olomouce, které mají na základě smlouvy s městem o travnaté plochy pečovat.

Externí firma je k ničemu!

Technické služby města Olomouce se starají zhruba o polovinu travnatých ploch ve městě. Na těchto místech jsou termíny i rozsah a kvalita práce dané smlouvou s městem Olomouc dodrženy. Z kapacitních důvodů si však Technické služby města Olomouce prostřednictvím výběrového řízení každoročně najímají externí firmu, která má provádět seče ve zbývajících lokalitách. Pro letošní rok zakázku vyhrála nová firma, která však své závazky neplní. „To je samozřejmě velice nepříjemné, zejména pro občany, kteří tyto komplikace pociťují na vlastní kůži. Chápu rozhořčení některých z nich a chtěl bych je ujistit, že se snažíme situaci řešit co nejrychleji a nejlépe, jak je v našich silách. Nedodělky po externí firmě budou v průběhu června odstraněny pracovníky technických služeb a uděláme vše proto, aby se tato situace již neopakovala. Naše zaměstnance jsme v průběhu května nasadili na sobotní směny, v současnosti probíhají odpolední směny, při kterých se zaměřujeme na důležité úseky, především okolí dětských hřišť, výhledových úhlů do křižovatek a podobně,“ vysvětluje ředitel TSMO Pavel Dostál. Vůči dodavatelské firmě budou TSMO postupovat dle smlouvy a bude jí vyčísleno vysoké penále.

Aktuální situace je pro Technické služby města Olomouce signálem pro to, aby starost o zelené plochy ve městě do budoucna řešily jinak. „Zkušenost s novou dodavatelskou firmou nás velmi pravděpodobně povede k rozhodnutí zajišťovat seče co nejvíce pracovníky TSMO, a omezit tak závislost na externích firmách,“ doplňuje Dostál.

Město Olomouc nedávno schválilo novou Strategii zeleně a management údržby, která jasně stanovuje, jak se nejen o zelené plochy ve městě starat. „Strategie mimo jiné určuje i počet sečí zelených ploch na různých místech ve městě, tak aby starost o ně byla smysluplná a udržitelná. Na to je samozřejmě navázaná i smlouva s technickými službami o údržbě trávníků, kterou je třeba dodržovat. Jen tak můžeme městskou zeleň udržet v takovém stavu, aby město krášlila a mohla sloužit lidem,“ uzavírá náměstek primátora Otakar Bačák, který má zeleň v Olomouci ve své gesci.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty