Královský dub je v dobré kondici. Obvod kmene má už skoro šest metrů!

Obvod kmene 571 centimetrů, výška přes 30 metrů, věk kolem čtyř staletí. Takové jsou jedinečné parametry, kterými se může chlubit dub Král. Tento skutečný aristokrat mezi dřevinami roste nedaleko Grygova v lese Království, které je součástí lesního majetku města Olomouce. Město i v tomto lese provádí promyšlené a současně přírodě blízké úpravy. Brzy se dostane i na okolí samotného památného Krále.

Dub Král má obvod kmene ve výšce metr nad zemí 571 centimetrů. Foto: mmol

„Příští rok obnovíme povalový chodník, který vede ke stromu i okolo jeho kmene, a lavičku k posezení,“ říká primátor Mirek Žbánek. Dub je mimořádně vzácným a chráněným památným stromem a jako takový je samozřejmě chráněn i před jinak přísnými pravidly pro zeleň v okolí železnice. Dub totiž stojí jen pár metrů od železničního koridoru, a platná pravidla říkají, že podél koridoru je třeba vykácet stromy a vytvořit travnatý pás bez dřevin.


Příští rok bude okolí dubu Král v mnohem lepším stavu. Foto: mmol

Do lesa Království vyrazil primátor v rámci jednoho z pravidelných „zelených pátků“, a to nejen kvůli prověření zdravotní kondice slavného stromu. „Zajímali jsme se o celkový aktuální stav lesa Království u Grygova. Tento kus krajiny totiž rovněž patří do vlastnictví Lesů města Olomouce, a proto máme šanci ho spravovat tak, jak považujeme za rozumné z pohledu hospodaření s lesem i z environmentálního hlediska,“ vysvětluje primátor.

Cestou mezi duby, buky a habry provázel primátora ředitel společnosti lesy města Olomouc David Janásek a vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka. „V této oblasti vedení města před časem vyhlásilo bezzásahovou zónu, kde se zdejší lužní les bude více a více přibližovat své skutečné a nefalšovaně přirozené podobě,“ doplňuje Petr Loyka. Nejde jen o prosté zastavení těžby, ale například i o obnovení původních vodních prvků, jako jsou různé smohy, tedy prolákliny, zaplněné stojatou vodou, které k ekosystému lužního lesa neodmyslitelně patří. Prohlídka v terénu potvrdila, že je záměr nechat přírodu, aby vrátila lesu původní charakter, na dobré cestě.


571 centimetrů, to je aktuálně míra obvodu kmene. Foto: mmol



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty