Olomoucké „Záhrobí“ krásně kvete. Který dům se podle vás nejvíce povedl?

Purkrabská, Kozí, Hrnčířská, Kapucínská…. Tyto uličky v „horním patře“ olomoucké památkové rezervace jsou vyhledávány pro svou malebnost. Třeba v Hrnčířské ulici se snaží zachytit půvabné kompozice snad každý, kdo má fotoaparát nebo chytrý mobilní telefon. Dnes tyto ulice opět krásně kvetou, i když ta nejslavnější, Hrnčířská, je v tuto chvíli tak trochu mimo provoz…

Květiny v Kozí uličce / Foto: Rej.cz

V Hrnčířské ulici bývají krásně rozkvetlá okna či květináče před vchody každý rok. Letos je ale ulice rozkopaná a tak floristické nádhery Hrnčířské suplují jiné blízké ulice. Květiny najdeme třeba v Kapucínské ulici (na snímku vlevo) a ty úplně nejkrásnější najdeme momentálně v uzounké uličce Kozí, kdysi známé jako Lennonova. Zdejší růže jsou kouzelné!

I z Hrnčířské ulice máme ale zprávy, že tam ještě květiny přibydou. Kvůli kopání příkopu pro optický kabel a předláždění ulice ale letos budou chybět velké květináče na chodníku a objeví se jen další truhlíky v oknech…

Uličky nad Dolním náměstím a nad městskými hradbami mají specifické kouzlo. Jsou úzké, tiché a klidné, tvoří je krásné domy, mnohé z nich s hodnotnými renesančními portály či ostěním, a celkově působí velmi malebným dojmem.

Každá z uliček sice má své konkrétní jméno, ve skutečnosti bychom celou tuto mikro-čtvrť mohli nazývat Záhrobí či Záhrobie. Tak totiž lokalitě za dominikánským kostelem svatého Michala říkávali naše středověcí předkové, snad proto, že se zde za kostelem dlouho pohřbívalo, a nebo taky proto, že v nejkrajnější části lokality nad hradbami bydlíval městský kat a jho pacholci. Němečtí měšťané staročeské "záhr-" četli jako "cár", z čehož vzniklo zkomolené německé pojmenování Zarten, a od něj pak v mladších staletích dál zkomolené jméno Carty. Purkrabské ulici se říkalo Horní Carty, Hrnčířské ulici Dolní Carty. Obecně pak stačilo říct Carta a každý Olomoučan věděl, že je řeč o tajemné potemnělé lokalitě nad oběma hlavními náměstími, kde sídlí kat, pacholci, městský ras a také lehké ženštiny. Dnes tu naštěstí dominují hlavně ty krásné květiny :-) 

Kozí ulice / Foto: Rej.cz

Kozí ulice / Foto: Rej.cz

Kozí ulice / Foto: Rej.cz


Hrnčířská ulice / Foto: Rej.cz

Hrnčířská ulice v minulosti, před zahájením opravy dlažby / Foto: Daniel Berka / mapy.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty