Olomouc, léto na pohodu. Turisty láká nejen na památky, ale i řeku, parky a další outdoor

Olomouc láká tento rok nově nejen na památky, ale i na outdoorovou a zážitkovou turistiku. Po třech letech se také návštěvníci zase dostanou na ochoz radniční věže. A novinky přinese i letní výzdoba města.

Olomouc pro turisty, rodiny, cyklisty i vodáky. Pro každého něco! / Foto: olomouc.eu

Turistická kampaň se sloganem Olomouc – léto na pohodu ukazuje město jako skvělou outdoorovou destinaci. „Ze statistik také víme, a že lidé budou letos preferovat venkovní aktivity. Vycházíme z toho, že většina Čechů bude chtít trávit letní dovolenou v tuzemsku a že známé destinace budou přeplněné. Přitom pro cyklovýlety a vodní turistiku je Olomouc ideální. My ale můžeme navíc nabídnout i památky, hudební festival a bohaté průvodcovské služby,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská, do jejíž gesce patří cestovní ruch, kultura a sport.

NA VODU I NA KOLO

Zázemí pro outdoorovou turistiku nabízí kemp Krásná Morava nedaleko centra města, který s novými nájemci prochází restartem. „Orientujeme se na klid, bezpečí, příjemné prostředí a kvalitní služby,“ potvrzuje provozovatelka kempu Michaela Chytilová. Camping Krásná Morava je také koncovým bodem při sjíždění Moravy z podhůří Jeseníků a poskytuje nezbytný servis vodákům. Orientuje se ale i na rodiny s dětmi a zahraniční turisty, takže v něm najdete i příměstský tábor stejně jako stellplatzy pro karavany.

Osvědčené trasy cyklistům doporučí s novou cyklistickou mapou pracovníci Informačního centra v podloubí radnice. O cyklovýletech lze ale letos nově získat informace i na Výstavišti Flora v novém Regionálním informačním centru za pavilonem A. V infocentru poradí ale i s tím, kde a jak si půjčit rafty nebo jak si objednat vyhlídkovou plavbu po Moravě na Ololodi. Na venkovní pobyt je zaměřená i městská outdoorová hra S kočičkou Olou po Olomouci. Ta nabízí rodinám s dětmi prohlídku města bez průvodce, ale zato s detektivním nádechem. A projít všech deset stanovišť znamená pak získat odměnu v infocentru v podloubí radnice. Kdykoliv od půlky června do konce září.

TURISTICKÉ KARTY A PROHLÍDKY

Město se letos ale nevzdává osvědčených receptů. Mezi ně patří i turistická karta, která zahrnuje hromadnou dopravu zdarma a volné vstupy nebo slevy do desítek muzeí, památek či galerií v celém kraji. „Turisté, kteří v Olomouci přespí dvě noci, si ji dokonce mohou vyzvednout na přepážce Informačního centru zdarma. Tato nabídka platí po celé prázdniny, nebo do vyčerpání zásob. K dispozici ale máme dostatek turistických karet,“ ujistila vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu Karin Vykydalová.

Mezi tradiční atrakce olomouckého centra se vracejí vyhlídky z obou věží. Od 19. června se lidem otevře ochoz na radniční věži a na začátku července to bude i střecha jižní věže chrámu svatého Mořice. Na tu radniční bude třikrát denně vstup zdarma vždy v 10:00, 13:00 a 15:00. Návštěvníky v ní čeká i věžník a zcela nová expozice. „Zůstává i oblíbená prohlídka města nazvaná Olomouc v kostce, jejíž součástí je výstup na věž, ale také prohlídky slavnostního sálu v Základní škole Komenium, který je proslulý svou výzdobou. V době prázdnin je to denně v jednu hodinu po poledni,“ upřesňuje vedoucí Informačního centra Olomouc Jitka Lučanová.

V nabídce jsou i průvodcované páteční prohlídky olomouckých vil Za branami města nebo prohlídka vily Primavesi. Samozřejmostí jsou i další tradiční služby pro turisty. Patří k nim zápůjčka audioprůvodců k individuálním prohlídkám města s přáteli či s rodinou, ve kterém jsou nahrané texty ke každé důležité památce. Svou popularitu si již v Olomouci získala církevní turistika. „Prohlídky olomouckých kostelů s průvodci jsou díky podpoře města zdarma. Kromě katedrály jsou to letos i kostel svatého Michala, Husův sbor, Arcibiskupský palác a bazilika minor na Svatém Kopečku, která má rovněž novou prohlídkovou trasu a muzejní expozici,“ sdělila vedoucí oddělení cestovního ruchu Lucie Bartovská.

PRO TURISTY I OLOMOUČANY

K turistické sezoně ve městě patří i turistický vláček. Ten bude jezdit z Dolního náměstí od 24. června do 9. září každý čtvrtek za padesátikorunu. A každý čtvrtek se rovněž v Informačním centru budou prodávat regionální produkty. Ty umělecké s výstavou, ty gastronomické s ochutnávkou.

Olomouc v létě nabízí široky kulturní program, jehož stěžejní položkou je multižánrový hudební festival Večerní pohoda u Trojice. „Loni přinesla tolik příjemných koncertů, že si bez ní nelze představit ani nadcházející léto. Možná to dělají i příjemná lehátka, ale každý páteční a sobotní večer v centru s hudbou je prostě na pohodu,“ doporučuje náměstkyně primátora Markéta Záleská. Každou neděli budou Olomouc také oživovat tradiční Promenádní koncerty ve Smetanových sadech. Další programové položky připravuje Univerzita Palackého a v srpnu chystá Divadlo Tramtarie Olomoucké nejen shakespearovské léto. A koncem prázdnin dostane Olomouc staronovou atrakci – vodopád. Vrátí se do Bezručových sadů, aby vytékal ze skály pod Arcibuskupským palácem v době, kdy bude ve městě probíhat letní etapa květinové výstavy Flora.

UMĚNÍ A ZELEŇ V ULICÍCH

Léto ve městě okrášlí květinová výzdoba. Letničky pokvetou v prostoru mezi Arionovou kašnou a Čestným sloupem Nejsvětější trojice, kolem infocentra a nově by mělo vzniknout v červenci pod slunečními hodinami i speciální zákoutí nazvané Green Point. Nabídne nejen zeleň, ale i posezení.

Výzdobu města doplní tradičně street art a festival Sculptere line, který do Olomouce přiváží sochy, objekty a plastiky. „Jisté je, že před přírodovědeckou fakultou se objeví plastika Dynamikon Stefana Milkova, další dvě díla i jejich umístění jsou ještě v jednání,“ naznačil vedoucí oddělení kultury Radim Schubert. Nová díla street artu letos obohatí olomoucký Telegraph, podloubí v Zámečnické ulici nebo vysokoškolské koleje. „Street art se těší takovému zájmu, že má v Olomouci i vlastní komentované prohlídky, které budou probíhat v červnu a červenci. To tady bude malovat berlínské duo Die Geniesser,“ doplňuje Schubert.

Úplnou novinkou ve výzdobě města se stanou větrníky. Zaplní prostor nad hlavami lidí, kteří budou procházet ulicí 28. října mezi Galerií Moritz a Horním náměstím. „Podobné instalace jsou v evropských městech časté, obvykle je ale tvoří deštníky. My jsme se chtěli návštěvníky osvěžit vánkem a letním pohybem. Stejné větrníky budou i v nabídce Informačního centra,“ vysvětluje náměstkyně primátora Markéta Záleská.

A k novinkám bude patřit i soutěž pro milovníky Olomouce. Kovová plastika červeného srdce, které je nyní před radnicí, se začne stěhovat od oblíbených zákoutí nebo příjemných míst. Kdo se u něj vyfotí a použije na sociálních sítích hashtag #olomouckesrdce, bude zařazen do soutěže o turistické karty a olomoucké suvenýry. A kdo má rád Olomouc ještě více, může si v podloubí radnice vyzvednout nově vydané Olomoucké příběhy. Popisují osudy slavných osobností v našem městě.

Veškeré letní aktivity, tipy a programy najdou i letos obyvatelé i návštěvníci města na speciálních stránkách www.letni.olomouc.eu. A nově si od července budou moci nakoupit i v e-shopu Informačního centra.

Olomouc - léto na pohodu. Nová turistická kampaň města má v sobě i nadsázku / Foto: MMOL

Olomouc - léto na pohodu. Nová turistická kampaň města má v sobě i nadsázku / Foto: MMOL

Olomouc - léto na pohodu. Nová turistická kampaň města má v sobě i nadsázku / Foto: MMOL





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty