Poničená dálnice bude mimo provoz několik dní! Horko ji poškodilo velmi vážně

Dálnice D35 z Olomouce na Ostravu je v obou směrech uzavřena. Policie ji uzavřela včera odpoledne po hromadné nehodě, stav poškozeného povrhcu dálnice je ale natolik vážný, že potrvá několik dní, než tudy budou opět moci jezdit auta.

Dálnice vlivem horka praskala. Bohužel tak došlo i k vážné nehodě. / Foto: Policie ČR

Na poškozené dálnici došlo v sobotu nejprve k vážné havárii. V sobotu 19. června před patnáctou hodinou 44letá řidička řídila vozidlo Seat Leon na dálnici D35 z Olomouce na Ostravu. Na 286. kilometru nepřizpůsobila rychlost stavu povrchu vozovky a dostatečně se nevěnovala řízení a provozu před sebou. Vlivem vysokých teplot došlo k poškození dálničního povrchu, na což auta před ní reagovala zpomalením a zastavením. Tuto situaci řidička přehlédla, na poslední chvíli v levém jízdním pruhu strhla řízení vozidla vlevo, ale nestihla se vyhnout vozidlu Škoda Yeti, které stálo před ní a narazila do něj. Toto auto bylo nárazem odmrštěno do pravého jízdního pruhu, kde narazilo do stojícího nákladního auta Daf.
Řidička při úhybném manévru dále narazila do ocelových svodidel a do stojících vozidel Škoda Superb a Hyundai. Při dopravní nehodě byly zraněné osoby převezeny do Fakultní nemocnice v Olomouci. Policisté předběžně vyčíslili škodu na 1 225 000 korun. Dechové zkoušky na alkohol u všech řidičů dopadly s negativním výsledkem.
Vlivem poškozené dálnice D35 v místě nehody byl úsek mezi 281. km (EXIT Přáslavice) a 290. km (EXIT Velký Újezd) uzavřen ve směru na Ostravu.
Zhruba po dvou hodinách od dopravní nehody musel být uzavřen také dálniční úsek ve směru na Olomouc. Dálnice D35 v úseku 281. kilometrem a 290. kilometrem je v současné době zcela uzavřená oběma směry. Objízdná trasa je značena a je svedena na komunikaci II/437 přes obce Přáslavice, Kocourovec a Daskabát. Pokud tudy musíte jet, připravte se na to, že cesta kvůli objížďce trvá výrazně déle. 

Doba uzavřeného úseku je odhadována na nejméně 4 dny.

Otázkou je, nakolik se při tak výrazném poškození dálnice jednalo o nepředvídatelnou situaci, nebo je to spíše výsledek konstrukční chyby nebo jinak špatného postupu stavební firmy. I to by pravděpodobně mělo být ještě předmětem dalšího šetření. Horko bylo včera všude, ale silnice praskala jen zde... 

Po prvním nárazu jedno auto vylétlo ze silnice a narazilo do zastaveného kamionu. / Foto: Policie ČR

Oprava povrchu dálnice si vyžádá několik dní! / Foto: Policie ČR



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty