Nepříjemnost pro Novou Ulici: opravy postaví až do konce roku tramvaje mimo hru

Radnice oznámila opravu podchodu v Brněnské ulici. Dopravní podnik k tomu navíc doplnil, že opravovat se bude opravovat tramvajová trať na Novou Ulici a budovat koordinovaný tah. V součtu to přinese dočasné uzavření podchodu a výluku tramvají od července až do konce roku!

Tramvaje na Novou Ulici nepojedou půl roku! Foto: Google Maps

Podchod Pionýrská pod frekventovanou Brněnskou ulicí čeká kompletní rekonstrukce. Práce na opravě podchodu začínají v tomto týdnu, hotovo by mělo být do poloviny října. Zhruba dva týdny v červenci a dva týdny v srpnu bude podchod kvůli bouracím pracím a výstavbě nosné konstrukce zcela uzavřený.

Podchod bezbariérově propojuje dvě tramvajové zastávky a je také spojnicí mezi bytovými zónami z ulic Pionýrská a Heyrovského. Nevyhovující stavebně technický stav podchodu si vyžádal jeho kompletní rekonstrukci. „Provede se sanace všech betonových povrchů uvnitř i vně podchodu a rekonstrukcí samozřejmě projde i zastřešení včetně soklových zídek, osvětlení, zvukové majáčky a kamerový systém. Věřím, že právě nové kamery nám pomohou uchovat zrekonstruovaný podchod v co nejlepším stavu po dlouhou dobu a případné vandaly včas odradí,“ říká investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý.

Oprava si kvůli bezpečnosti vyžádá uzavření podchodu, a to od 8. do 21. července, kdy budou probíhat bourací práce na rampě ze strany od Pionýrské ulice, a poté zhruba na další dva týdny v druhé polovině srpna kvůli výstavbě nosné konstrukce střechy podchodu ve stejném místě. Od začátku prázdnin bude v této lokalitě tramvajová doprava nahrazena autobusovou z důvodu plánované výluky. Přístup k tramvajovým zastávkám v době vyloučení tramvajového provozu tedy nebude potřebný. V době celkového uzavření nebude podchod sloužit ani jako průchozí trasa spojující dvě sídliště po stranách Brněnské ulice. Cestující proto budou muset k překonání frekventované silnice využít podchod u zastávky Fakultní nemocnice. Rekonstrukce podchodu bude stát téměř 24 milionů korun a trvat by měla zhruba do poloviny října.

Od pondělí 1. 7. 2024 do úterý 31. 12. 2024 se bude také budovat koordinovaný tah Brněnská/Hraniční. Z těchto důvodů bude v úseku Nová Ulice – Okresní soud vyloučena tramvajová doprava.

V souvislosti s investičními akcemi města a v průběhu výluky má dopravní podnik připravenou také stavební akci Modernizace tramvajové trati Nová Ulice - ul. Brněnská, Hraniční. Zahájení stavebních prací je ještě podmíněno vydáním potvrzení o zajištění financování.

TRAMVAJOVÝ PROVOZ

Linky č. 1 a 4 budou nahrazeny kombinovanými linkami s označením X1/4 (trasa Fibichova – Hlavní nádraží – Tržnice – Náměstí Republiky – Hlavní nádraží – Pavlovičky) a s označením X4/1 (trasa Pavlovičky – Hlavní nádraží – Náměstí Republiky – Tržnice – Hlavní nádraží – Fibichova). Obsluhovány budou všechny tramvajové zastávky na trase.

Linky č. 2, 3, 5 a 7 – vedeny ve svých trasách v upravených časových polohách

Linka č. 6 nebude provozována.

AUTOBUSOVÝ PROVOZ

Náhradní doprava bude vedena po trase Náměstí Hrdinů – Nová Ulice – Náměstí Hrdinů výlukovými autobusy X.

Po trase obsluhují výlukové autobusy zastávky následovně:

  • Náměstí Hrdinů – tramvajová zastávka
  • Okresní soud – tramvajová zastávka
  • Výstaviště Flora – tramvajová zastávka
  • Wolkerova – autobusová zastávka pro náhradní autobusovou dopravu
  • Fakultní nemocnice – autobusová zastávka linky č. 10
  • Pionýrská – autobusová zastávka linky č. 10
  • Nová Ulice – autobusová zastávka směr Centrum Haná
  • Nová Ulice – autobusová zastávka směr Centrum Haná
  • Pionýrská – autobusová zastávka linky č. 10
  • Fakultní nemocnice – autobusová zastávka linky č. 10
  • Wolkerova – autobusová zastávka pro linku č. 52
  • Výstaviště Flora – tramvajová zastávka
  • Okresní soud – tramvajová zastávka
  • Náměstí Hrdinů – autobusová zastávka označník „G“

Veškeré výlukové jízdní řády (tramvaje a linka X) budou v předstihu k dispozici na prodejnách DPMO, a.s., na zastávkových označnících a na webových stránkách DPMO: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/aktuality/?id=670

Přesun zastávky Nová Ulice směr Pionýrská pro linky č. 10, 16 a 21

Od pondělí 1. 7. 2024 do úterý 31. 12. 2024 bude z důvodu výluky tramvajové dopravy přesunuta zastávka Nová Ulice směr Pionýrská pro linky č. 10, 16 a 21 cca 50 m zpět, k označníku občasné zastávky v jízdním pruhu. Zastávka Nová Ulice (v zálivu) bude obsluhována výhradně autobusovou linkou X a linkami noční dopravy.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty