Pozor na extrémní horko a následně velmi silné bouřky, varují meteorologové

Hned dvě výstrahy vydali pro dnešní den a noc odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu pro Olomouc. Odpoledne bude veliké horko a večer či v noci hrozí velmi silné bouřky s většími kroupami. Můžete-li si zaparkovat auto někde pod střechu, udělejte to.

Ilustrační foto: Istockphoto.com / Credit: Yury Dmitrienko

Dnešní vysoké teploty a dusno znamenají vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé mají dodržovat pitný režim, zejména neslazené nealkoholické nápoje a minerálky. Odpoledne bychom měli podle meteorologů omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Výstraha před „velmi silnými bouřkami“ platí pro Olomouc od dnešních 19 hodin do sobotních 6 hodin ráno. „Očekáváme výskyt velmi silných bouřek doprovázených nárazy větru kolem 90 km/h, většími kroupami o průměru přes 2 centimetry a přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny i kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách nebo kombinaci s deštěm může ojediněle napršet i kolem 70 milimetrů,“ vzkazují meteorologové z ČHMÚ. Intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení, rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění menších vodních toků.

Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupu z meteorologických radarů v mobilní aplikaci ČHMÚ nebo na webových stránkách www.chmi.cz. Doporučujeme sledovat aplikaci FFI: https://tinyurl.com/FFICZ




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1