Požární hlásič zachránil třem lidem život při nočním požáru bytu

Že požární hlásiče zachraňují životy, o tom není pochyb. Význam malé bílé krabičky teď potvrdil případ z Choliny na Olomoucku, kde při požáru zachránil tři lidské životy a zabránil také větším majetkovým škodám.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár vypukl před 2. hodinou z neděle na pondělí v noci v rodinném domě v době, když všichni přítomní spali. V obývacím pokoji ve druhém podlaží nabíjeli majitelé domu čelové svítilny. Kvůli technické závadě jedna začala hořet a od ní chytila sedačka, která se během chvíle celá vznítila. Jedovaté zplodiny zaplnily místnost a pak i celé patro.

Požární hlásič instalovali majitelé na chodbu teprve před dvěma měsíci. A dobře udělali. Akustická signalizace je probudila. Když vběhli do obývacího pokoje, byl již velmi zakouřený a v tu chvíli nebylo možné hasit. Únikovou cestu měli naštěstí volnou, takže vyběhli z domu po schodech ven a přitom ještě probudili babičku, která bydlí dole v přízemí. V bezpečí před domem pak požár nahlásili na tísňovou linku.

"Po příjezdu na místo zásahu jsme požár v obývacím pokoji s využitím 2 C proudů dostali rychle pod kontrolu. Zasahovali jsme v dýchací technice. Místnosti jsme odvětrali pomocí přetlakového ventilátoru a dům jsme ještě zkontrolovali termokamerou, abychom vyloučili skrytá ohniska," říká tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Díky včasnému ohlášení se požár nestihl rozšířit mimo obývací pokoj, kde vypukl. Škoda tak činí asi půl milionu, ovšem uchráněné hodnoty přesahují dva miliony korun.

Hasiči už zjistili i to, co bylo příčinou požáru. Jednalo se o technickou závadu na elektroinstalaci dobíjecí hlavové svítilny, kdy došlo k destrukci monočlánku 3,6 V.

"V této souvislosti bychom důrazně doporučili pořídit si požární hlásič a udržovat jej funkční a v provozuschopném stavu. Také apelujeme na to, aby se všechna zařízení nabíjela pouze během dne, nikoli v noci, kdy nad přístroji není žádný dohled ani kontrola," dodává Lucie Balážová.

Více informací o hlásičích najdete zde.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1