Nová růže jménem Rozárium Olomouc krásně voní. Šlechtitel ji tvořil deset let

Rozárium Olomouc - toto sympatické jméno nese nová odrůda růže, která byla pokřtěna na letošním festivalu Vyznání růžím 2024. Stalo se tak právě v areálu rozária, jednoho z největších takových zařízení u nás s více než tisícem odrůd růží.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Chcete si přivonět k Rozáriu Olomouc? Ne, není to nesmysl. Jde to, protože přesně takové jméno nyní nese nově vyšlechtěná odrůda růže, která byla slavnostně pokřtěna na letošním festivalu Vyznání růžím 2024. Pokud ji chcete vidět, můžete. Přijďte hlavním vstupem do rozária a sledujte informační cedulky. Ale pozor, zatím je maličká...
Jeden z klenotů Olomouce, rozárium na třídě 17. listopadu, tedy díky trpělivosti a šikovnosti získalo svoji vlastní růži. Stvořil ji úžasný polský šlechtitel růží Łukasz Rojewski a zabralo mu to téměř deset let trpělivé a usilovné práce.

Co dalšího o růži Rozárium Olomouc víme?

Jedná se o popínavou růži ze skupiny rambler, která dorůstá dorůstající až 3,5 metru. Růži dobí květy o průměru až 4 až 5 centimetrů v bohatém květenství, které v rané fázi kvetení velmi příjemně voní po jablkách.
Nová okrasná květina v sobě má geny jak hybridů růže Kordesovi, růže Wichurovi, tak i růže mnohokvěté.
Pokřtěna byla v sobotu 8. června 2024 v Rozáriu Olomouc a kmotrem se stal náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Foto: Výstaviště Flora Olomouc




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty